vlees Wist je dat...     .

Bloemkool & broccoli
Eierschalen
  Vanillestokje
Wortel

We lopen wel te gillen en te geiten dat we teveeel voedsel weggooien, maar wist je dat we veel meer dingen kunnen eten wat je misschien niet wist?
Hier zie je heel veel dingen die je gewoon kan eten en zelfs gezonder zijn dan eigenlijk het product zelf.

Wortel
wortelWe stouwen aardig wat wortels naar binnen per jaar, daar is op zich niets mis mee, want wortel is heel goed en gezond. Maar waarom gooien we in Godsnaam het groen van de wortel toch steeds weg. Dit is namelijk ook heel gezond en smaakt zalig. Het groen niet koken, maar rauw hakken, heel fijn en doe dit door de worteltjes.
Jou worteltjes krijgen dan een heerlijke smaakboost en je gooit dan ook minder eten weg.

Bloemkool & broccoli
bloemBloemkool en broccoli kan je zowel rauw als gekookt eten. Sommige mensen gooien er een lekker sausje over heen, want dat vinden we lekker en daar is niets mis mee, dat doe ik ook wel eens.
Maar ook hier geldt weer waarom we nou weer die groene bladeren weg gooien. De binnennerf wegsnijden want die is taai en kook de bladeren gewoon mee met de bloemkool en broccoli. Fijn snijden en dan bij het gerecht geven.

eiEierschalen
Eierschalen is heel gezond om te eten en je krijgt gelijk de hoeveelheid kalk die je nodig hebt binnen. Natuurlijk kan je ze niet zo eten, daar moet je wel even iets voor doen.
Maak de schalen goed schoon onder warm water en doe de schalen in een blender. Vermaal het tot poeder en doe dagelijks 1 tot 2 theelepels door het eten. Dit proef je niet, maar je krijgt het wel naar binnen.

Vanillestokje
vruchtEchte vanille is behoorlijk duur, want de bewerking is nogal intensief. Wist je trouwens dat het vanillestokje de vrucht van de klimorchidee is?
IJverig schrapen we het zaad er uit en gebruiken het voor bijvoorbeeld het ijs. Heel veel mensen gooien het stokje weg en dat is echt een doodzonde!
Je kan de gebruikte stokjes in de suiker doen en een tijd laten staan in een goed afgesloten pot, dan heb je vanillesuiker.
Maar wat je ook kan doen de stokjes even een beetje laten drogen en dan in een miniblender of koffiemolen fijn malen. Dit kan je dan bewaren in een goed afgesloten pot en gebruiken in het ijs, want het smaakt ook gewoon weer naar vanillie.

end
 
home