.     . Jou vraag, mijn antwoord

Belgen
Dom commentaar
Donkere site
  Drankjes bewaren
Geen foto's
  Geen suiker meer
Lekker anders
Toetje

. Geen suiker meer
Misschien had je het al gemerkt bij de nieuwe recepten, maar langzaam ga ik over tot gezondere producten.
Ik heb gemerkt dat we totaal vergeten zijn hoe iets puur natuur smaakt en dat is best schandelijk. Neem nu eens de appelcoulis (drank - coulis), een overheerlijke appelsap waarvan je de echte appel proeft en niet de suiker.
Of wat dacht je van echte appelmoes (cooker - blender). Misschien is het even wennen voor je, maar je zal merken dat je het net zoals ik heel lekker gaat vinden. Voortaan eet je dan geen suikermoes meer, maar echte appelmoes.

Natuurlijk zijn er recepten waar veel zoet in zit en dat mag ook. Maar gezond is ook heel goed.

. Drankjes bewaren
Met de tong buitenboord, heel veel liefde, engelen geduld en zo trots als een pauw heb je dan eindelijk je eigen frisdrankje gemaakt. Zorgvuldig bewaar je het geheime recept van jou drankje ergens diep in het grote geheime kookboek wat je aan het maken bent.
Maar hoe groot is de teleurstelling als blijkt dat jou lekkere drankje gedeeld wordt door ongenodigde beestjes zoals schimmel en zo. Dat is het nadeel van vers.

Nou kan je het op twee manieren langer bewaren: pasteuriseren (wecken) of invriezen.
Ik ben niet zo'n voorstander van pasteuriseren omdat je dan niet alleen stoute beestjes dood, maar ook de lieverdjes die je vitamientjes noemt en nog een stelletje. Hiermee wordt dus jou gezonde super lekker drankje minder gezond. En dat niet alleen... Het moet goed dicht verpakt zijn, want als er iets lucht bij komt, kan je het echt weggooien. Dus je moet echt er zeker van zijn dat het goed dicht is.
Invriezen is nog het beste. Alleen als je het nodig hebt, dan moet je wel even een dag van te voren het uit de vriezer halen. Niet denken van even in de ping, want dan maak je weer beestjes dood, gewoon even rustig laten ontdooien. In de zomer is het dan helemaal lekker, als het nog een beetje ijs is.

. Belgen
Belgen zijn vaak veel beter met de taal dan in Nederland. Belgen spreken het zo uit zoals het er staat, terwijl wij allerlei krampachtige toeren uithalen. Een leuk voorbeeld is muskaatnoot. Wij zeggen nootmuskaat. Het is een noot van de muskaatboom, dus is muskaatnoot beter.
Nog zo'n leuke; pezomus... eh wat?! Pezomus. Je kan wel schrijven peper, zout en muskaatnoot... maar makkelijker is het om te schrijven pezomus.
Nee... Die Belgen zijn zo gek nog niet en je zal misschien merken dat ik heel veel van hun woorden ga overnemen. De woorden pezo (peper en zout) en pezomus zijn bij mij al helemaal ingeburgerd.

. Toetje
Waarom noem je het hier 'toetje' en niet nagerecht, dessert, toemaatje, toespijs, toegift en ga zo maar door.
Allereerst ben ik van de wat oudere generatie die groot geworden is met het woord toetje. Ik vind het zo'n klassiek Nederlands woord dat ik het hier ook zo genoemd heb. En iedereen weet best wat een toetje is. Het is niet alleen een koosnaampje voor een leuk gezichtje, maar ook wat je na je maaltijd krijgt... een toetje dus.

. Geen foto's
Waarom zien we geen foto's bij elk recept.
Allereerst is dit voor mij een database van alle recepten die ik in de loop der jaren gespaart heb in een schriftje. Ik kon hierdoor mijn recepten niet meer terug vinden en ben aan de studie geslagen om te leren een site te maken (heb nooit school gehad). In schrifjes kan je geen foto's plakken zonder het nogal veel ruimte in neemt.
Bij nieuwe recepten wil ik nog wel eens een foto maken, maar over het algemeen zijn er geen foto's zodat jij eens aan de slag kan gaan met je eigen fantasie. Ik heb mezelf geleerd hoe je een website kan maken en nu mag jij leren hoe je jou fantasie kan gebruiken, dat doe ik ook.

. Dom commentaar
Ik erger me wel eens flink over mensen met dom commentaar. Is het nou commentaar waar je iets van kan opsteken, dan zeg ik niets en luister ik. Maar soms...
Neem nou eens mijn brood 'Green valley' (te vinden bij de broodbakmachine). Ik heb daar aardig wat commentaar op gehad en zonder een hap te proeven was het al gelijk 'gatverdamme!' Waarom mag je in cake en gebak wel (natuurlijke) kleurstoffen doen en in brood niet, terwijl het gewoon wit brood is met een kleurstofje er in.
Gelukkig zijn er ook mensen die het proeven en ook duidelijk zeggen dat het gewoon naar wit brood smaakt.
Ik vind het jammer dat mensen tegenwoordig zo fantasieloos zijn en totaal geen idee hebben wat fantasie eigenlijk is.
Ik heb hier vele recepten staan die 'anders' zijn omdat mijn fantasie er wel is.
Jammer voor dat soort mensen die dat niet begrijpen. Succes in je verdere fantasieloze bestaan.

. Lekker anders
Neem nou 9 witte eendjes en een zwart eendje, welke valt het meeste op? Juist die zwarte. En dat is ook zo met mijn kooksite. Er zijn vele verschillen met andere kooksites en ik zal je er een paar opnoemen.

1 Geavanceerd
De meeste sites hebben een blog en werken met php. Deze site heeft alleen maar css, html en een enkele javascript. Geen blogs, geen php. Ik heb daar niet voor geleerd en wat ik nu kan, heb ik mezelf geleerd. Het grote voordeel van een eenvoudige site is is dat hij lekker snel is.

2 Zoeken
Sommige sites hebben een zoekgevalletje, zodat je kan zoeken op de site naar bepaalde recepten. Leuk, maar dat werkt hier niet, ook al zou ik er een kunnen maken. Er zijn hier heel veel zelfbedachte recepten waar jij nooit op zou zoeken, een gemiste kans dus. Wat dacht je van ‘Engelenpoep’ (toetje) of ‘Tuinsjem’ (bbm).
Ik heb hier twee mogelijkheden neergezet om te kunnen snuffelen, bij ‘nieuwe recepten’ of bij ‘indexering’. Als je bij indexering kijkt zal het je gelijk opvallen dat er nogal vreemde namen bij staan, dat maakt jou nieuwsgierig, dus dan ga je daar naar kijken.

3 Anders dan anders
Wat helemaal in het oog springt is de layout. Hier meer over bij het kopje ‘Donkere site’. Hier vind je geen schreeuwende reclames, alleen bij sommige dingen zie je alleen een logo. Dit logo is van van dat apparaat waar ik mee werk. Ook vind je hier geen supergave foto’s, maar gewoon een fotootje die ik zo met de losse hand maak.

4 Machines
Wat helemaal anders is, is dat je hier recepten soms dubbel of meer kan vinden. Zoals ik al eerder zei, dit is geen gewone site waar je een recept kan vinden… Dit is een site waar je per machine een recept kan vinden.
Stel… Je hebt een mooie bbm (broodbakmachine) van Inventum gekocht. Maar wat kan je er allemaal mee dan behalve brood bakken. Of je hebt een prachtige blender van Tefal gekocht met 2 van die mini bekertjes er bij… Wat kan ik er allemaal mee maken.

5 Recepten
Ik heb van iemand online (ik noem geen namen) nogal wat commentaar gekregen dat ik te weinig zout gebruik in het brood. Maar waarom vind iedereen mijn brood dan zo lekker?
Ook met jam maken gebruik ik veel minder suiker, daar heb ik andere trucjes voor.

6 Namen
Hoe ik aan de namen kom van sommige recepten? Sommige mensen stofje in de hersenen die meteen aan het werk gaat als dat nodig is. Bij heel veel mensen werkt dit stofje niet, maar ik heb het geluk dat het wel werkt. Dit stofje noemen we ook wel fantasie.
Als ik er zelf niet uit kom, is een vertaal een uitkomst. Een recept klinkt veel lekkerder als je het queso apestoso noemt (Spaans) dan gewoon Hollands stinkkaas!

. Donkere site
Het is me al een paar keer gevraagd en ik heb het al een paar keer gezegd, maar oké, ik zal het nog één keer uitleggen.
Het is wetenschappelijk bewezen dat een donkere achtergrond en lichte letters veel rustgevender voor de ogen zijn.
Je kan deze test ook zelf proberen; Ga in een donkere kamer zitten en ga met je tablet/pc/telefoon een tekst lezen met een witte achtergrond en zwarte letters. Zie hoe snel je ogen moe worden
Ga nu eens een tekst lezen met een donkere achtergrond en lichte letters, zoals hier en je houdt het veel langer vol.
Ook schreeuwende kleuren maakt het voor de ogen niet makkelijker, want als ik hier een knalrood vak en een fel gele vlak neer zet, dan worden je ogen snel afgeleid.

Dit is dus de reden waarom hier alles mooi donker is en aangepaste kleuren heeft.

tipDit geld overigens ook voor jou telefoon of tablet. Als je een zwarte achtergrond neemt, leest het niet alleen rustiger, maar het bespaart ook nog eens je batterij, want zwart gebruikt bijna niets.

end
 
home
home