.     . Belangrijk nieuws

Geen suiker meer
Drankjes bewaren
  Belgen

Geen suiker meer . .
Misschien had je het al gemerkt bij de nieuwe recepten, maar langzaam ga ik over tot gezondere producten.
Ik heb gemerkt dat we totaal vergeten zijn hoe iets puur natuur smaakt en dat is best schandelijk. Neem nu eens de appelcoulis (drank - coulis), een overheerlijke appelsap waarvan je de echte appel proeft en niet de suiker.
Of wat dacht je van echte appelmoes (cooker - blender). Misschien is het even wennen voor je, maar je zal merken dat je het net zoals ik heel lekker gaat vinden. Voortaan eet je dan geen suikermoes meer, maar echte appelmoes.

Natuurlijk zijn er recepten waar veel zoet in zit en dat mag ook. Maar gezond is ook heel goed.

Drankjes bewaren . .
Met de tong buitenboord, heel veel liefde, engelen geduld en zo trots als een pauw heb je dan eindelijk je eigen frisdrankje gemaakt. Zorgvuldig bewaar je het geheime recept van jou drankje ergens diep in het grote geheime kookboek wat je aan het maken bent.
Maar hoe groot is de teleurstelling als blijkt dat jou lekkere drankje gedeeld wordt door ongenodigde beestjes zoals schimmel en zo. Dat is het nadeel van vers.

Nou kan je het op twee manieren langer bewaren: pasteuriseren (wecken) of invriezen.
Ik ben niet zo'n voorstander van pasteuriseren omdat je dan niet alleen stoute beestjes dood, maar ook de lieverdjes die je vitamientjes noemt en nog een stelletje. Hiermee wordt dus jou gezonde super lekker drankje minder gezond. En dat niet alleen... Het moet goed dicht verpakt zijn, want als er iets lucht bij komt, kan je het echt weggooien. Dus je moet echt er zeker van zijn dat het goed dicht is.
Invriezen is nog het beste. Alleen als je het nodig hebt, dan moet je wel even een dag van te voren het uit de vriezer halen. Niet denken van even in de ping, want dan maak je weer beestjes dood, gewoon even rustig laten ontdooien. In de zomer is het dan helemaal lekker, als het nog een beetje ijs is.

Belgen . .
Belgen zijn vaak veel beter met de taal dan in Nederland. Belgen spreken het zo uit zoals het er staat, terwijl wij allerlei krampachtige toeren uithalen. Een leuk voorbeeld is muskaatnoot. Wij zeggen nootmuskaat. Het is een noot van de muskaatboom, dus is muskaatnoot beter.
Nog zo'n leuke; pezomus... eh wat?! Pezomus. Je kan wel schrijven peper, zout en muskaatnoot... maar makkelijker is het om te schrijven pezomus.
Nee... Die Belgen zijn zo gek nog niet en je zal misschien merken dat ik heel veel van hun woorden ga overnemen. De woorden pezo (peper en zout) en pezomus zijn bij mij al helemaal ingeburgerd.

end
 
home
home