.     . Belangrijk nieuws

Belgen
Dom commentaar
Donkere site
Drankjes bewaren
Geen foto's
  Geen suiker meer
Leesgenot
Toetje
Witchy

witchWitchy
Wat doet een kat op een kooksite. Dat is Witchy. Een kreng van een kat... AUW!!! Ik krijg ineens een haal van haar... Witchy is een hele lieve kat... die Als eerst mijn vlees proeft en dat doet ze op geheel eigen wijze. Als ik even niet kijk, dan is het weg!
Ze heeft een mooie glanzende zwarte vacht en heeft gele ogen en met dat laatste maakt ze mooi misbruik. Midden in de nacht gaat ze op mijn buik liggen en gaat naar mij staren. Als ik dan wakker wordt en nog helemaal slaperig ben begrijp je natuurlijk dat ik me rot schrik en dat vind madam leuk. PATS! (Ze lachte me uit dus gaf ik haar maar eens een mep!)
Maar je begrijpt... Witchy is mijn zwarte poes waar ik mijn leven mee deel. Ze kan heel erg lief zijn en soms doet ze het ook wel.

Geen suiker meer . .
Misschien had je het al gemerkt bij de nieuwe recepten, maar langzaam ga ik over tot gezondere producten.
Ik heb gemerkt dat we totaal vergeten zijn hoe iets puur natuur smaakt en dat is best schandelijk. Neem nu eens de appelcoulis (drank - coulis), een overheerlijke appelsap waarvan je de echte appel proeft en niet de suiker.
Of wat dacht je van echte appelmoes (cooker - blender). Misschien is het even wennen voor je, maar je zal merken dat je het net zoals ik heel lekker gaat vinden. Voortaan eet je dan geen suikermoes meer, maar echte appelmoes.

Natuurlijk zijn er recepten waar veel zoet in zit en dat mag ook. Maar gezond is ook heel goed.

Drankjes bewaren . .
Met de tong buitenboord, heel veel liefde, engelen geduld en zo trots als een pauw heb je dan eindelijk je eigen frisdrankje gemaakt. Zorgvuldig bewaar je het geheime recept van jou drankje ergens diep in het grote geheime kookboek wat je aan het maken bent.
Maar hoe groot is de teleurstelling als blijkt dat jou lekkere drankje gedeeld wordt door ongenodigde beestjes zoals schimmel en zo. Dat is het nadeel van vers.

Nou kan je het op twee manieren langer bewaren: pasteuriseren (wecken) of invriezen.
Ik ben niet zo'n voorstander van pasteuriseren omdat je dan niet alleen stoute beestjes dood, maar ook de lieverdjes die je vitamientjes noemt en nog een stelletje. Hiermee wordt dus jou gezonde super lekker drankje minder gezond. En dat niet alleen... Het moet goed dicht verpakt zijn, want als er iets lucht bij komt, kan je het echt weggooien. Dus je moet echt er zeker van zijn dat het goed dicht is.
Invriezen is nog het beste. Alleen als je het nodig hebt, dan moet je wel even een dag van te voren het uit de vriezer halen. Niet denken van even in de ping, want dan maak je weer beestjes dood, gewoon even rustig laten ontdooien. In de zomer is het dan helemaal lekker, als het nog een beetje ijs is.

Belgen . .
Belgen zijn vaak veel beter met de taal dan in Nederland. Belgen spreken het zo uit zoals het er staat, terwijl wij allerlei krampachtige toeren uithalen. Een leuk voorbeeld is muskaatnoot. Wij zeggen nootmuskaat. Het is een noot van de muskaatboom, dus is muskaatnoot beter.
Nog zo'n leuke; pezomus... eh wat?! Pezomus. Je kan wel schrijven peper, zout en muskaatnoot... maar makkelijker is het om te schrijven pezomus.
Nee... Die Belgen zijn zo gek nog niet en je zal misschien merken dat ik heel veel van hun woorden ga overnemen. De woorden pezo (peper en zout) en pezomus zijn bij mij al helemaal ingeburgerd.

Toetje . .
Waarom noem je het hier 'toetje' en niet nagerecht, dessert, toemaatje, toespijs, toegift en ga zo maar door.
Allereerst ben ik van de wat oudere generatie die groot geworden is met het woord toetje. Ik vind het zo'n klassiek Nederlands woord dat ik het hier ook zo genoemd heb. En iedereen weet best wat een toetje is. Het is niet alleen een koosnaampje voor een leuk gezichtje, maar ook wat je na je maaltijd krijgt... een toetje dus.

Geen foto's . .
Waarom zien we geen foto's bij elk recept.
Allereerst is dit voor mij een database van alle recepten die ik in de loop der jaren gespaart heb in een schriftje. Ik kon hierdoor mijn recepten niet meer terug vinden en ben aan de studie geslagen om te leren een site te maken (heb nooit school gehad). In schrifjes kan je geen foto's plakken zonder het nogal veel ruimte in neemt.
Bij nieuwe recepten wil ik nog wel eens een foto maken, maar over het algemeen zijn er geen foto's zodat jij eens aan de slag kan gaan met je eigen fantasie. Ik heb mezelf geleerd hoe je een website kan maken en nu mag jij leren hoe je jou fantasie kan gebruiken, dat doe ik ook.

Dom commentaar . .
Ik erger me wel eens flink over mensen met dom commentaar. Is het nou commentaar waar je iets van kan opsteken, dan zeg ik niets en luister ik. Maar soms...
Neem nou eens mijn brood 'Green valley' (te vinden bij de broodbakmachine). Ik heb daar aardig wat commentaar op gehad en zonder een hap te proeven was het al gelijk 'gatverdamme!' Waarom mag je in cake en gebak wel (natuurlijke) kleurstoffen doen en in brood niet, terwijl het gewoon wit brood is met een kleurstofje er in.
Gelukkig zijn er ook mensen die het proeven en ook duidelijk zeggen dat het gewoon naar wit brood smaakt.
Ik vind het jammer dat mensen tegenwoordig zo fantasieloos zijn en totaal geen idee hebben wat fantasie eigenlijk is.
Ik heb hier vele recepten staan die 'anders' zijn omdat mijn fantasie er wel is.
Jammer voor dat soort mensen die dat niet begrijpen. Succes in je verdere fantasieloze bestaan.

Leesgenot . .
Het is wetenschappelijk bewezen dat je veel rustiger leest als de achtergrond donker is en de letters licht van kleur is. Er is een leuk experiment die je zelf kan testen.

- Ga in een vrij donkere ruimte een pagina lezen met een witte achtergrond en zwarte letters. Na een tijdje gaan je ogen vermoeid worden en hebben er genoeg van.
Neem nu eens een donkere pagina met lichte letters zoals hier en je merkt dat je ogen een stuk minder vermoeid raken. -

Wat ook mee speelt is de kakafonie aan kleuren die men vaak gebruikt. Dit is zeer onrustig voor de ogen.

Donkere site . .
Het is me al een paar keer gevraagd en ik heb het al een paar keer gezegd, maar oké, ik zal het nog één keer uitleggen.
Het is wetenschappelijk bewezen dat een donkere achtergrond en lichte letters veel rustgevender voor de ogen zijn.
Je kan deze test ook zelf proberen; Ga in een donkere kamer zitten en ga met je tablet/pc/telefoon een tekst lezen met een witte achtergrond en zwarte letters. Zie hoe snel je ogen moe worden
Ga nu eens een tekst lezen met een donkere achtergrond en lichte letters, zoals hier en je houdt het veel langer vol.
Ook schreeuwende kleuren maakt het voor de ogen niet makkelijker, want als ik hier een knalrood vak en een fel gele vlak neer zet, dan worden je ogen snel afgeleid.

Dit is dus de reden waarom hier alles mooi donker is en aangepaste kleuren heeft.

tipDit geld overigens ook voor jou telefoon of tablet. Als je een zwarte achtergrond neemt, leest het niet alleen rustiger, maar het bespaart ook nog eens je batterij, want zwart gebruikt bijna niets.

end
 
home
home