logo

00   Spannend

Bijna iedereen in mijn omgeving weet dat ik kookboeken spaar en het liefst oude, nieuwe exemplaren zijn ook welkom, maar oude zijn helemaal welkom.
En er zitten echte juweeltjes tussen die ik heel voorzichtig behandel. Kookboeken van rond 1800 zijn het leukst, maar ook kookboeken van voor de 2e wereldoorlog vind ik ook een genot om in te lezen.

Vaak probeer ik dan ook een gerecht na te maken, maar dat is soms een heel karwei, want de ingrediënten die ze toen gebruikte, zijn nu niet meer te koop, of het heet nu totaal anders.

Als je toen over e-nummers sprak, dan werd je gelijk in een kamertje gegooit met hele zachte wanden zodat je je niet kon bezeren!

Heel vaak maak ik die recepten en ga ze dan veranderen.
En natuurlijk is ook het apparatuur veranderd. Soms is het makkelijker geworden, zoals een petroleumstel kan je veranderen naar de slowcooker, maar soms is het wel even puzzelen want dan hebben ze het over een houtgestookt fornuis.

Als mensen mij vragen van wat ik een goed boek vind, is mijn antwoord altijd een goed kookboek!
Nee... Een leesboek... Een roman, een thriller of zoiets, dan blijf ik kookboek zeggen en dan hebben ze de P er in, want ik geef dan volgens hun geen serieus antwoord. Maar ik vind het gewoon spannend om te lezen hoe ze het vroeger (vaak veel beter) iets klaar maakte en helemaal zoals ze het beschreven wordt.
Hier hebben ze het over eyeren, zuiker en nog leuker is dat ze vroeger de ‘s’ heel anders schreven. Kortom: Ik heb lol met 'vertalen' van deze nogal zeldzame exemplaren.

00
 
home
home