logo

00   Martelwerktuigen

Soms zijn keukengereedschappen ware martelwerktuigen! Voor je het weet lig je op de ehbo van het ziekenhuis. Appelboor
Neem nou eens zo’n appelboor! Één appel gaat nog wel, maar 10 appels en je handpalm is geheel blauw-paars aangelopen en kronkel je van de pijn. Sommige appels zijn nogal hard waarbij je dus flink kracht moet zetten. Het einde van het handvat zit meestal in je handpalm. Zoals ik al schreef, één appel gaat nog wel goed, maar 10.... Dat is dan nog niet het enige, want het volgende obstakel dient zich aan, het klokhuis uit die boor halen. Alsof je met je leven speelt! En dat voor een appel! Nou weet ik dat je bloedsinaasappels hebt, maar bloedappels…. Mandoline
De naam is nogal verwarrend, sommige verkopers die weten niet eens van het bestaan ervan en sommige sturen je weer naar een muziekwinkel!
Maar als je goed kijkt op Internet en vooral bij die bolle kerel met het blauwe pak, dan vind je hem. En dan heb ik het over de mandoline in de keuken. Bij Blokker kwamen ze zelfs met een rasp aanzetten!?! Eerlijk gezegd vind ik het zelf ook een zeer ongelukkige naam hebben. Waar ze die naam vandaan hebben weet ik niet, maar degene was volgens mij niet helemaal nuchter meer.

Wat kan hij?
Je moet nog wel eens dunne plakkies hebben van een komkommer, of je je moet wel eens iets julienne (kleine dunne patatjes) hebben, dat kan dit apparaat.
Voor een voedseldroger zou dit een zeer onmisbaar gevalletje kunnen zijn, want de plakjes moeten vaak allemaal even dik zijn en daar is deze mandoline een uitkomst voor, want je kan het op verschillende diktes instellen.

Levensgevaarlijk!
Het klinkt te mooi om waar te zijn, maar dit ding heeft ook een zeer duistere kant. Als er iets is wat levensgevaarlijk is, dan is het de mandoline wel!
Ondanks dat je er een beschermkap bij hebt zijn er al aardig wat vingers een stuk kleiner geworden door dat ding!
Voor je het eigenlijk in de gaten hebt, glij je uit en een stuk van je vinger ligt dan aan de andere kant van de snijplank! En alles begint ineens rood te worden, want het bloed spuit uit je vinger, want het is een eind topje en die bloeden het hardst. Nou is het met bieten snijden niet zo opvallend, maar bieten in combinatie met bloed lijkt me geen lekker gerecht. Helaas heb ik zelf ook die ervaring en belandde nogal heel erg snel in het ziekenhuis!
Ik heb dat ding gelijk het huis uit gesodemieterd en las op internet dat er heel veel ongelukken met dat ding gebeuren, ook bij professionele koks. Einde oefening, einde mandoline!

00
 
home
home