logo

nagerecht Toetje     . Bavarois aardbei

400 gr verse aardbeien

1 el zwarte bessenlikeur
(crème de Cassis)

3 blaadjes gelatine

1/8 ltr slagroom

1 eiwit

mespunt zout

4 el witte basterdsuiker

 

Aardbeien zijn, dankzij import vrijwel het gehele jaar door verkrijgbaar. Je kan een bavarois echter ook maken van frambozen, bramen, kersen, meloen of mango’s. Het hangt van jou eigen smaak en inzicht af of u aan de bavaroismassa nog enkele druppels citroen toevoegt. De smaak wordt er in de meeste gevallen iets frisser door.

Houd vier mooie aardbeien apart voor de garnering. Week de blaadjes gelatine gedurende 10 minuten in ruim koud water. Snijd de aardbeien in stukjes en maak er met behulp van de elektrische mengbeker een fijne puree van.
Breng in een pannetje 4 eetlepels water aan de kook. Voeg 2 eetlepels suiker toe en neem, zodra de suiker is opgelost, het pannetje van de warmtebron. Knijp de blaadjes gelatine goed uit en los ze onder voortdurend roeren in het suikerwater op. Voeg daarna, al roerend, de helft van de vruchtenpuree toe. Laat het mengsel afkoelen tot het lobbig begint te worden. Breng in een pannetje de rest van de vruchtenpuree aan de kook. Voeg de rest van de suiker toe en roer er 1 eetlepel zwarte bessenlikeur door. Leg een doek op een kunststoffen (niet metalen) zeef en vang het zoete vruchtesap op.

Bestrijk een kleine puddingvorm of twee eenpersoonsvormpjes aan de binnenkant met een klein beetje losgeroerd eiwit.
Klop de slagroom en het eiwit apart met een mespunt zout stijf op. Spatel eerst de slagroom en daarna het eiwit zo luchtig mogelijk door het inmiddels wat opgesteven en afgekoelde vruchtenmengsel. Schep de bavaroismassa in de vorm(pjes) en laat de pudding in 2 uur tot 3 uur in de koelkast opstijven.

Schenk er bijvoorbeeld het opgevangen vruchtesap rondom en leg de in plakjes gesneden achtergehouden aardbeien hierin.

end
 
home
home