columns Scootmobiel     . Verkeersregels

  Elk voertuig heeft zijn regels. Auto's op de weg. Fietsers op het fietspad als die aanwezig is, anders op de weg. Brommers (scooters) op de weg en soms op het fietspad. Voetgangers op het voetpad en dat is het. De scootmobiel is een beetje een buitenbeentje.

Waar
Met een scootmobiel mag je op de weg, fietspad en op de stoep. Wel zijn er regels gebonden waar je rijdt. Je mag natuurlijk niet op de snel en autoweg.
Rij je op de weg of fietspad en je komt van rechts dan heb je net als elk ander verkeer voorrang. Maar rij je op het voetpad, dan gelden weer andere regels.
Net als bij alle andere voertuigen moet je duidelijk en op tijd richting aan geven. Bijna alle scootmobielen hebben een richtingaanwijzer, dus gebruik die ook. Doe dit echt op tijd, want als je het te laat doet, kan je voor vervelende situaties komen.

Conclusie:
Je dient op het voetpad te gedragen als een voetganger, op het fietspad een fietser of bromfietser.
Buiten de bebouwde kom mag je op een fietspad rijden.
Op de rijbaan mag je niet naast elkaar rijden, dus wil je gezellig babbelen of wil je graag naast je geliefde rijden, dan moet ik je teleurstellen.
Je mag hem ook gewoon op de voetpad parkeren maar niet hinderen en zorg dat iedereen gewoon over het voetpad kan wandelen.

Snelheid
Als je een standaard scootmobiel hebt van de WMO dan gaat deze niet sneller dan 15 km per uur. Er zijn scootmobielen die sneller kunnen, maar ik hou me even aan de standaard scootmobiel.
Rij je op het voetpad dan ben je verplicht je snelheid aan te passen naar 4 km per uur. Dit is de snelheid van een voetganger.
Dus indruk maken op je vriendje of vriendinnetje kan je echt wel vergeten.

 

end
home
home