columns Scootmobiel     . Donker

  We rijden niet graag in het donker, niet omdat we het eng vinden (of misschien wel), maar meer omdat we minder zien. Maar toch zal het zeker voorkomen dat je toch in het donker moet gaan rijden en zeker in de winter als het al vroeg donker is.
lichtEn in het donker rijden is heel anders dan overdag. De wegen zijn slecht verlicht, of helemaal niet verlicht en dan is het toch wel veel meer inspannender rijden. Ook zijn er mensen die in het donker heel slecht zien en dat kan ook belemmerend werken.
Over het algemeen zijn de wegen redelijk goed in Nederland, maar een kuil of een obstakel zien we minder snel. Nou rijdt een scootmobiel gelukkig niet snel, dus kunnen we het gevaar toch iets beter zien dan dat je met een auto of scooter rijdt. Het wordt alleen erger als het ook nog eens regent.

Goede verlichting is wel een pre zodat andere weggebruikers jou kunnen zien. Je hoeft geen lichtmast te zijn, maar wel duidelijk herkenbaar. Ook het licht voor moet goed op de weg schijnen zodat je toch aardig wat kan zien. Er zijn scootmobielen die niet alleen gewoon licht hebben, maar ook groot licht. Pas wel op dat je je tegenligger niet verblind.

Mocht je nou 's avonds weg willen of je moet weg, rij dan niet gelijk weg. Stel je komt uit de supermarkt die heel goed verlicht is en je ogen daar op ingesteld zijn en je komt buiten, dan zie je gewoon even niets meer. Hoe ouder we worden hoe langzamer het gaat om onze ogen te laten wennen in dat donkere gat. Wacht even een minuut en ga dan pas rijden.

Als je op een weg rijdt met tegenliggers, dan kijk je vaak heel onbewust naar de koplampen van je tegenligger. Dit moet je zeker niet doen, en daar moet je goed in oefenen, want als je in de koplampen van je tegenligger kijkt, dan wordt je verblind en dan zie jij niet meer waar je rijdt met alle gevolgen van dien. Oefen je ogen dat je op jou wegdeel blijft kijken.

hoofdlampHeb je een wegdeel die slecht verlicht is, kijk dan naar de belijning. Helaas gaat dit niet altijd op, want ik ken genoeg wegen die en geen verlichting hebben en geen belijning. Mocht je daar nou moeite mee hebben, probeer deze wegen dan te vermijden. Moet je echt over die weg en weet je het van te voren, neem dan een goede zaklamp mee. Je hebt ook goede lampen die je op je hoofd kan zetten (zie foto rechts). Pas wel op met tegenliggers!

Natuurlijk controleer je altijd van te voren of de verlichting het wel doet. Als er een lamp kapot is, ben je minder zichtbaar en kan dit voor levensgevaarlijke situaties zorgen.

Zorg ook altijd dat je jou mobieltje bij je hebt, want mocht je pech krijgen dan is het niet echt fijn als er niemand is. Raak alleen nooit in paniek, want dat maakt de situatie alleen maar erger.

Probeer op zoveel mogelijk wegen te blijven waar ook ander verkeer is en ga niet in je eentje een verlaten landweggetje op.

 

end
home
home