logo

Kopieergedrag

   

Soms verbaast het me dat sommige mensen totaal geen fantasie met het eten hebben, gewoon iets anders maken dan standaard gaat er bij mensen vaak niet in.
Vaak krijg je dan te horen van; ja zo deed mijn opoe het ook. Of oma's geheime receptenboek. Nou vind ik dat een vrij gevaarlijke uitspraak, want ik ken oma's die je beter niet in de keuken kan hebben!
Nog zo'n leuke; Heb ik van mijn moeder geleerd. Ik zal het niet over de kookkunsten van mijn moeder hebben, want als ik die zou overnemen, bestond deze site niet!

Een heel mooi voorbeeld is een simpele appelmoes. Wist je dat het in vele landen appelsaus heet? Maar een simpele appelmoes maakt men met appels (logisch), citroensap, suiker en kaneel. Dit zit zo vast gebakken bij de mensen, dat krijg je er bijna niet uit. Ja mijn...
Probeer nou eens voor de gein alleen de appel, niets meer, niets minder. Kook nou net zoals je appelmoes maakt de appel zonder er iets bij te doen. Laat het afkoelen, pureren en... er gaat een nieuwe wereld voor je open.

Nog zo'n leuk voorbeeld; een pannenkoek. Benodigdheden: eieren, bloem, melk, zout en boter. Maar mensen, er is meer dan alleen dit.
Probeer eens karnemelk in plaats van melk. Nu ga jij gelijk weer steigeren, want je lust geen karnemelk. Ik zal je een geheimpje verklappen, want die zurigheid proef je niet meer. De pannenkoek wordt juist heel romig en lekkerder.
Of probeer eens pannenkoeken met bier (ik neem vaak bockbier). Wees niet schijterig voor de alcohol, want die vervliegt onder het bakken.

Zo zie je maar... er is veel meer lekkers dan wat jij denkt.

   

end

| Designed by topcuisine.nl
terug
home