logo

Broodnodig

    Er gaat niets boven een echte boterham met een laagje roomboter!
Al eeuwenlang eet men brood en waarom niet… Het is gezond en lekker… was lekker! Was? Ja was.
Ik heb een keer een ‘brood’ bij een bekende super gehaald en het eerste wat mij opviel was dat er totaal niets aan te knagen viel. Leuk voor mensen zonder tandjes! En dan wil ik het niet eens hebben over smaak, want die was ook al nergens te vinden.
Als je brood haalt bij de echte, maar dan heb ik het over de echte bakker, dan kraakt het lekker tussen je tanden, want je moet echt knagen aan die korst en brood moet ook smaak hebben.

Ik bak nu al ruim 40 jaar mijn eigen brood en ik moet eerlijk zeggen dat het verschil tussen echt brood en supermarkt brood een verschil is tussen een Donkervoort en een oma’s fiets uit 1938 zonder banden!
Wat me helemaal opviel was dat ik maar liefst zes boterhammen nodig had van de super om een vol gevoel te krijgen. Daarbij kwam ook nog eens dat ik er een flinke laag beleg op moest nemen om toch nog een beetje iets met smaak naar binnen te krijgen.
Als ik zelf een brood bak, dan zit ik na twee (dun gesneden) boterhammen al aardig vol. En daarbij komt het heel vaak voor dat ik niets op het brood doe, zelfs geen roomboter, omdat het gewoon zo al lekker is.

broodOver de prijzen kan je discussiëren, maar een brood uit de super kost gemiddeld 1,15, zelfgemaakt 1,29 (all in) (en wel meel van de molenaar).
Hieruit blijkt dat brood uit de super vele malen duurder is dan zelfgemaakt, ook al lijkt dat niet. Want om een beetje vol te raken heb je al snel zes bammetjes nodig en bij zelfgemaakt twee. Bij brood uit de super heb je beleg nodig anders is het niet te vre… en bij zelfgemaakt brood heb je dat weer niet nodig. En wat nog belangrijker is, is dat je weet wat er in het brood gaat.

En nou gaan mensen gelijk zitten zeiken dat het veel werk is om een brood te bakken en daar moet ik ze helaas geen gelijk in geven.
Ik bakte altijd met de hand en voelde hoe heerlijk het deeg door mijn vingers ging. Maar aangezien mijn linkerhand haast geen kracht meer heeft, ben ik overgegaan naar een broodbakmachine. Eigenlijk wilde ik dat niet, maar wou perse toch mijn eigen brood hebben en dan is een broodbakmachine de oplossing.
De eerste die ik kocht was de Inventum BM50 en dat was gelijk raak, want ik haalde er een heerlijk lekker luchtig brood er uit. Over de vorm was ik zeker niet te spreken, maar hij kan ook alleen het kneedwerk doen en dan donder je het deeg in een bakblik, ook goed.
Maar ik wilde meer, want het brood was niet echt groot, het was maar een klein blokje. Pas geleden kocht ik de Inventum BM125, die wel lekkere grote broden maakte. En dat niet alleen… het had ook een echte broodvorm. En je kan ook wat lekkers op de bovenkant doen zoals maanzaad, sesamzaad enz.

Wat mij heel duidelijk is geworden, is dat mensen heel slecht kunnen lezen. Als je zegt dat je ook jam maakt in de bbm, staan ze je aan te kijken alsof je ontsnapt bent uit een gesticht voor gevaarlijke mensen!
Mensen die een Inventum bbm kopen en waarschijnlijk andere merken ook, die heeft een jamstand er op zitten. Bij Inventum is dat nummer 9.
Dit is verrekte makkelijk, wat je gooit de nodige ingrediënten er in en de machine doet de rest. Geen aanbranden meer, niet meer roeren, je hoeft het alleen nog maar in potjes te gieten.

Natuurlijk… zeikerds heb je altijd wel, maar creatief zijn ze zeer zeker. Ze hebben altijd wel een smoes klaar staan. Ik heb er geen tijd voor, mij teveel werk, m’n opoe is net zwanger geworden en ga zo maar door. Ik heb nog nooit zoveel smoesjes gehoord dat ik me wel eens afvraag weten die mensen in Godsnaam wel hoe een echt brood smaakt?
Je hoeft alleen de juiste ingrediënten er in te mikken en de machine doet de rest, meer hoef je niet te doen, alleen nog maar er uit te halen en op te eten.
Het smoesje van ik heb geen tijd gaat bij mij ook niet op, want voor je gaat slapen doe je de ingrediënten er in, stelt de tijdklok die er ook bij zit in en als je wakker wordt, staat er een lekker vers brood voor je klaar.

Ohw sorry… Je hebt natuurlijk ook geen tijd om te slapen he.

   

end

| Designed by topcuisine.nl
terug
home