logo

Afwas

    panHekel
Bij het woord afwassen gaan bij sommige mensen de haren recht overeind staan, want ze hebben er een gruwelijke hekel aan.
Sommige mensen hebben een afwasmachine (ook wel gekscherend een Fatima genoemd), maar niet iedereen heeft daar plaats voor of gewoon geen geld, want die dingen slurpen aardig wat water en elektra. Of je moet op de blauwe ogen geloven van de verkoper die jou iets anders wijs zit te maken.
Afwassen betekent ook het er af wassen. Meestal gebeurd dit met een lading zeep waar de fabrikanten blij van worden dat jij hun spulletjes koopt.

Bak en braad gereedschap
Maar bij de vraag moet het nou altijd met zeep? Nee! Zeep kan soms zelfs heel schadelijk zijn voor sommige spullen.
Zeep haalt namelijk ook een vetlaag weg en dat is met sommige dingen niet goed.
Ik zie regelmatig dat men een koekenpan even lekker door het sop haalt en goed schoon boent. Maar wist je dat je op die manier die koekenpan naar de klote helpt? Een koekenpan moet je alleen maar schoonmaken met heet water. Dan gaat er ook wel een laag vet af, maar niet alles en dat is juist het behoud van jou koekenpan. Als je de volgende keer weer de koekenpan gebruikt, dan gaan de stoute beestjes dood door de verhitting.
Siliconenvormen precies zo. Er blijft een beschermlaagje achter. Ga je een taartje bakken in de siliconenvorm, dan is de kans heel groot dat de taart toch blijft plakken. Als je het niet schoonmaakt met zeep, dan is de kans veel groter dat het los komt.
Alles waar je mee bakt of braad is het beter niet met zeep schoon te maken. Er zijn ook keramiek pannen en schalen voor in de oven, ook die kan je beter niet met zeep schoon maken

Glas en plastic
Deze kunnen wel met zeep gereinigd worden, want met plastic bak je niet, tenminste dat hoop ik voor je. Met glas kan je wel bakken, maar die kan je rustig met zeep schoon maken.

Schoon
Maar zonder zeep is het toch niet schoon?
Dit is een praatje uit het land der fabelen. Als je jou koekenpan of ander bakgereedschap weer gaat gebruiken, dan verhit je hem eerst voor je het gaat gebruiken. Dit doodt de stoute beestjes 100%.
Je bakgerei blijft dan veel langer goed. Oh ja… droogmaken met een keukenpapiertje.

   

end

| Designed by topcuisine.nl
terug
home