logo

maaltijd Maaltijd     . Hachee

500 gr magere runderlappen

500 gr uien

80 gr margarine

50 gr bloem

750 ml (runder)bouillon

2 laurierblaadjes

2 kruidnagels

2 el azijn

1 tl suiker

pezo

  hacheeSnijd het vlees in blokjes van ongeveer 2 bij 2 centimeter. Dan kunnen ze goed gaar worden, maar zijn ze niet te klein. Gebruik hiervoor een scherp mes en snijd zoveel mogelijk met de draad mee. Dat werkt het makkelijkst. Pel de uien en snij ze in dunne ringen en doe de boter in de pan, laat de boter een beetje bruin worden. Voor het smoren is het belangrijk dat de pan op laag vuur staat en dat het deksel erop zit (ik ben in het bezit van een oliestel en zet de pan daar op).

Gooi nu het vlees de uienringen in de pan en strooi daarover de bloem. Giet nu de bouillon voorzichtig bij het mengsel van vlees, ui en bloem. Voeg daarna de kruidnagels, de laurier, de azijn, suiker toe. Roer af en toe door de hachee en doe het deksel op de pan. Laat het geheel tenminste 4 uur stoven.

Roer af en toe door. Breng de hachee op smaak met de peper en zout. Als de hachee tenminste 4 uur gestaan heeft, haal dan de kruidnagels en de laurier uit de hachee.
Serveer hachee met aardappels of aardappelpuree of wat ook lekker is, is met brood.

tipIk heb een oliestel waar je pannen op kan zetten en een gietijzeren pan. Omdat je 4 uur lang dit moet laten pruttelen is zo'n oliestel een uitkomst. De gietijzeren pan weegt heel veel, maar houdt de warmte goed vast en het ciruleert heel goed. Een gewone pan is niet dik en koelt ook snel af. Waarom 4 uur lang? Op internet vind je hachee-recepten die veel korter qua prutteltijd zijn, maar met hachee moet je geduld hebben. In dit geval, hoe langer, hoe lekkerder.

end
 
home
home