logo

Snerttijd

  snertTja… je kan de titel op twee manieren opvatten. De winter komt eraan en voor sommige is dat een snerttijd. De dagen worden korter, buiten wordt het kouder en dan over de regens en stormen nog niet gesproken.

Voor anderen is het de tijd van eenzaamheid. Je zit meer binnen en je ziet bijna geen hond (of kat) meer.
Wist je trouwens dat er in deze tijd ook de meeste zelfmoorden zijn? Vooral die ‘gezellige’ feestdagen zijn er debet aan.

Nou is één feest in december al naar de klote geholpen en dat is Sinterklaas met zijn knechten, het woord zwarte piet durf ik al bijna niet meer te schrijven.
Wedden dat ze onze kerst ook naar de klote gaan helpen? Dik mannetje die last van obesitas heeft, slecht voorbeeld. Daarbij heeft hij dwergjes als hulpjes en dat is discriminerend en dan nog niet gesproken over de rendieren. Dat is voer voor de partij voor de dieren!
Gek eigenlijk dat iedereen wel zijn kop dicht houdt over het suikerfeest. Goed voor je tandjes dat mierzoete spul! Tandartsen zijn er blij mee... Die kunnen hun zakken weer lekker vullen (en de gaten).

Maar ik heb het met snerttijd over de tijd voor snert! Die lekkere dikke soep. Ik heb twee slowcookers en die gaan tot de rand toe vol en laat ik dan een hele dag lekker pruttelen.
Een heleboel mensen weten trouwens niet het verschil tussen erwtensoep en snert. Voor die mensen hier het antwoord:
snertAls je de soep maakt is het erwtensoep. Maar laat je het staan tot de volgende dag of nog beter 2 dagen, dan is het snert.
Het maken ervan is precies eender, alleen als je het een dag of twee laat staan, dan trekken de kruiden en smaakstoffen gezellig bij elkaar, waardoor de soep nóg lekkerder wordt. Dit geldt overigens ook voor stoofpotten en hachee.
Maar ik maak altijd zo’n tien liter snert. Dit doe ik dan ijverig in potjes en mik het dan in de vriezer. Zo ben ik dan de winter verzekerd dat ik snert in huis heb.

Hachee maken is hier een verhaal apart, want verleden jaar had ik knallende ruzie met mijn kanarie die bijna het loodje legde vanwege de after party die je van hachee krijgt!
Tis trouwens ook een goed middel om je huis ongedierte vrij te maken!!! Als ik hachee heb gegeten, dan zie ik geen muis meer in huis. Afgelopen winter zag ik nog een muis kwaad met zijn koffertje het huis uit lopen.

Ik geef toe dat ik de wintertijd ook een kut… eh snerttijd vind hoor, maar het is wel lekker stamppotten tijd en tijd voor… Snert!

 

end

 
terug