columns Columns     . E-books

 

Sommige mensen willen liever niets anders dan een echt boek in hun handen hebben die ze lezen, ze zweren er bij, ze willen al dat digitale niet.
Eerlijk gezegd was ik eigenlijk ook zo, een echt boek was veel fijner, ook de geur van het boek maakte het extra fijn.
Maar toen ik erachter kwam wat de nadelen en voordelen zijn van beide, ging ik eigenlijk toch overstag. Ondanks dat ik een heel klein beetje kippig ben, kan ik het zelfs lezen op mijn smartphone.
Maar digitale boeken hebben nog een leuk voordeel, want probeer jij maar eens een paar honderd boeken mee te slepen… Op een micro-sd kaartje kunnen wel een paar duizend boeken! Altijd handig als je iets nodig hebt. Altijd makkelijk als je ergens lang moet wachten of als je aan het kramperen bent en het is slecht weer.

Log.
Heel veel mensen liggen op hun zij in bed en willen dan nog wel eens een boek lezen. Geen probleem als het een klein iel boekje is, maar er zijn boeken bij die je echt geen vijf minuten in je handen houdt omdat dan je hand overbelast raakt. Boeken bijvoorbeeld met meer dan duizend pagina’s zijn leuk. Na een paar bladzijdes heb je er dan wel genoeg van.
Lezen op jou smartphone of tablet blijft zoals het is, ook al stop je er duizenden boeken er in.

boekGoor en kapot.
Eigenlijk zit iedereen aan het boek en dat houdt in dat het boek niet echt schoon blijft. Kookboeken zijn helemaal het mikpunt van viezigheid. Boeken hebben ook de vreemde neiging om kapot te gaan.
En dan zijn er nog van die mensen die ‘ezelsoren’ maken, want dan weten ze waar ze gebleven waren. Na verloop van tijd heeft het boek zijn beste tijd gehad en kan hij bij oud papier.
Het boek dat je op je tablet hebt blijft schoon en gaat niet kapot. En als hij wel kapot gaat, dan heb je altijd wel een reserve kopie. En als je goede software hebt om digitale boeken te lezen, dan onthoud hij waar je gebleven was en bij sommige kan je zelfs kanttekeningen maken zonder dat het boek beschadigd raakt.

Monnikenwerk.
Niet alle boeken zijn digitaal, dus moet je zelf aan de slag. Ik heb hier een paar zeer kostbare en hele oude kookboeken waar ik heel zuinig op ben waar niemand aan mag zitten, want niet iedereen ziet de waarde van die boeken.
Sinds kort heb ik een nieuwe flatbedscanner waar ik dan mijn boeken op scan, blaadje voor blaadje voor blaadje… En niet snel een blaadje omslaan… Nee, heel voorzichtig, want oude boeken zijn nogal teer. Dan nog even de foutjes wegwerken en ik kan heerlijk genieten van het oude kookboek. Maar voor ik het boek digitaal heb ben ik zeker een week verder.

Handig.
Ook is het handig om een digitaal kookboek te hebben in de keuken. Negen van de tien mensen hebben een tablet en als je daar een stuk plasticfolie omheen doet blijft ook de tablet mooi schoon en kan je rustig het recept namaken.
Wat ook een groot voordeel is, is dat je de letters aan kan passen op de grootte die jij het fijnst vind en ook dat kan niet met een gewoon boek.

Maar ik moet wel zeggen dat een echt boek wel zijn charmes heeft.

 

eind
home