columns Columns     . Limburgse gerechten

. limburgKennissen weten dat ik kookboeken spaar. Ik haal er geen recepten uit, maar inspiratie.
Wat ik ook heel erg leuk vind zijn de kookboeken met streekgerechten. Niet dat moderne gedoe, maar echte streekgerechten van toen. Natuurlijk wel in het Nederlands, zodat het wel te lezen is.
Vandaag had een kennis twee prachtige oude kookboeken met Limburgse gerechten. De naam stond in het Nederlands en in het Limburgs, maar de beschrijving in het Nederlands.
Plats, Moefelkoek, Oeftenvlaai, riefkeukskes en schelk om er maar een paar te noemen.

Hongerig keek ik hem aan, want ik wilde ze heel graag hebben. 'Voor vier euro mag je ze hebben'. Snel trok ik mijn portemonnee en gaf hem het gevraagde.
Hij moest om me lachen, want hij zag dat ik heel erg blij er mee was.

Thuis gekomen ging ik met een kop koffie lekker door de boeken snuffelen en zag de meest merkwaardige recepten. Wat dacht je van vruchtensapsoep, kan je koud als warm eten.
Ook stonden er allerlei feestmaaltijden in en vlaaien. Friesen hebben leuke en vreemde recepten, maar die Limburgers kunnen er ook wat van.
Deze kookboeken komen bij mijn streekkookboeken te staan.

 

end
home
home