columns Columns     . IJsmachine

.

MAMMAAAAAAAA. IK WIL EEN IJSJUH!!! Deze ijzige kinderkreet hoor je vaak zomers uit menig kinderstrotje komen.
Nou ben ik wel een liefhebber van een lekker ijsje in de bloedhete zomer, maar toch staat het me tegen. Er zit namelijk heel veel suiker in. Het gevolg is dat je daarna nog meer dorst hebt, dan voor het ijsje.
Nou hoor ik menig ouder al gillen van waterijsjes, die mensen laat ik even in hun waan, want in die waterijsjes die je koopt zit absoluut geen suiker (???).
Gemiddeld zit er in een ijsje 15 mg suiker. Er zijn er bij die hebben minder, maar er zijn ook echte uitschieters.

Dus moeten we het zelf gaan maken en dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want moeders gaat een ijsmachine kopen.
Eerst moet men nog even graven in de vriezer, want de ijsbak van de machine moet 24 uur in de vriezer staan en eigenlijk hebben we die ruimte niet.
Maar zo trots als een pauw krijgt kind lief het eerste ijsje die het opsmikkelt alsof het nog nooit te eten heeft gehad.

Maar er blijft genoeg ijs over die we dan maar in de vriezer zetten, kortom, de halve vriezer wordt in beslag genomen door de ijsbak en het ijs.
De volgende dag wil men weer een ijsje en vol trots haalt ma het ijs uit de vriezer en wil er een paar schepjes van af halen.
Dit lukt voor geen mogelijkheid, want het ijs is zo hard geworden dat er een kettingzaag aan te pas moet komen.
Even laten staan helpt ook niet, want alleen de buitenkant wordt dan zacht.... Dag plezier van het zelfgemaakte ijs. Dan maar weer naar die Italiaan?

Natuurlijk zijn er mensen zoals ik die hebben een slowjuicer met een sorbetmaker (Kenwood slowjuicer met sorbetmaker). Daar gooi je gezond bevroren fruit in en er komt een heerlijke sorbet uit, dat is pas lekker én gezond.
Natuurlijk zijn er mensen die hebben niet zo'n gave machine, maar wel een blender. Ook daar kan je heerlijk ijs mee maken. Bevroren vruchten er in, in combinatie met iets melk of water en je hebt heerlijk ijs.

Een ijsmachine? Nee dank je!

 

end
home
home