columns Columns     . Diagnose slaapapneu

.

Eh... Wat?!
Het ging niet goed met mij... Ik voelde me steeds beroerder en kreeg steeds meer klachten. Ik werd gewoon een wrak. Ook verlangde ik steeds meer en meer naar lekker slapen.
De dokter liet me 'lekker medicijnen knabbelen', maar beter werd ik niet en het ging steeds slechter. Het ging zelfs zo slecht, dat ik overwoog om met alles te gaan stoppen, ik zag het niet meer zitten.
Hij wou me zelfs naar een zielenknijper (psychiater) sturen, maar dat zag ik al helemaal niet zitten. De dokter dacht dat ik in een dipje zat na wat ik allemaal meegemaakt had, maar dat dipje duurde nu al langer dan een jaar en ik merkte dat ik niet meer beter werd, het ging alleen maar slechter.
Toen leek het hem raadzaam om mij eens naar het ziekenhuis te sturen, om mij eens na te laten kijken, want ook hij had nu in de gaten dat het echt niet meer ging.

Gelukkig was ik vrij snel aan de beurt en ik kreeg allerlei stickertjes op mijn lichaam waaraan een apparaatje vast zat en daar moest ik dan mee gaan slapen.
Dit was gelukkig maar voor één nacht, want echt lekker slapen doe je dan niet dacht ik met al die bedradingen.
Maar omdat ik zo moe was viel ik dan toch in slaap.

Apneu
Een week later moest ik bij de arts komen en die had slecht bericht. Ik had apneu. Dat klonk bij mij als een soort geslachtsziekte, want ik had nog nooit van apneu gehoord. De dokter zei dat slaapapneu betekent dat je even niet meer ademt in je slaap. De ademhaling stopt herhaaldelijk tijdens de slaap. De adempauzes duren ten minste 10 seconden. Door de ademstops wordt je vaker wakker, of je merkt niets en slaapt gewoon door.
Door deze ademstops ben je dan overdag erg slaperig en niet goed uitgerust en je kan je dan niet zo goed meer concentreren.
Doordat je minder alert bent, heb je meer kans op een ongeval, bijvoorbeeld op het werk of in het verkeer.

Gevolgen
Wat zijn de gevolgen van slaapapneu en wat kan je er van krijgen?
Je hebt dan een verhoogd risico op termijn met de volgende gevolgen:
Hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, herseninfarcten, sociale problemen door vermoeidheid, problemen met je werk door slaperigheid, burn-out klachten en arbeidsongeschiktheid.
En een aantal herken ik me hierin.

Wat zijn de verschijnselen bij slaapapneu?
De ademhaling stopt meer dan 5 keer per uur en zo'n ademstop duurt minstens 10 seconden.
Helaas was mijn onderzoeksresultaat zeer verontrustend, want ik had maar liefst 84 ademstops per uur! En dat is extreem hoog.

Hoe ontstaat slaapapneu?
Slaapapneu ontstaat vaak bij mensen die een slap strottenhoofd hebben of een te slappe luchtpijp. Hierdoor sluit de luchtpijp af als je je helemaal ontspant (slaapt). De ademhaling stopt dan even. Het zuurstofgehalte in jou lichaam daalt dan, waarna je vanzelf weer gaat ademen. Het kan zijn dat je dan wakker wordt of gewoon blijft slapen. Ik werd regelmatig wakker en kon soms niet meer slapen. En dat hield dus ook in dat ik heel veel slaap tekort had.

De behandeling voor slaapapneu.
Als je weinig ademstops hebt, dan is er een speciaal bitje voor in de mond. Als dat onvoldoende werkt, kan de arts voorstellen nachtelijke beademing te proberen. Je krijgt dan tijdens het slapen een masker op uw mond - neus of een full face masker. maskerEen machine naast je bed blaast via het masker meer lucht in uw luchtwegen. De klachten kunnen hierdoor verminderen.

Symptomen
Slaapapneu is een aandoening waar 600.000 Nederlanders aan lijden. De meesten mensen hebben het niet eens in de gaten dat ze het hebben, want je maakt het niet altijd bewust mee.
Voor mij was het een groot feest dat deze diagnose werd gesteld. Natuurlijk is het zeker niet leuk als je het hebt, maar je bent blij dat je nu weet waar die klachten vandaan komen en dat er iets aan gedaan kan worden.
Het is allereerst heel belangrijk om de symptomen van slaapapneu te herkennen.

De belangrijkste kenmerken van slaapapneu:
ademstops gedurende de nacht, niet uitgerust wakker worden, snurken, soms hard. Dit merk je zelf niet, maar je bedgenoot wel!
slaperigheid tijdens alledaagse zaken als lezen, tv kijken, auto rijden, snel geïrriteerd

Chronische ziekte
Slaapapneu is een chronische ziekte en je komt er niet meer van af. Wel kan het met allerlei hulpmiddelen zoals een masker verminderd worden zodat je normaal kan functioneren in de maatschappij.

Resultaat
Dus voortaan moet ik aan een beademingsapparaat en dat maakte me wel erg boos, want overdag ben ik al beperkt en nu 's nachts ook nog eens!

In het begin was het een gedonder en een gekloot met het masker, want vaak paste ze niet en waren ook vaak 'lek' (lucht die onder het masker vandaan komt).
Maar nu na ruim vier weken gaat het al een stukje beter, maar echt beter voel ik me nog zeker niet en dat had de arts ook gezegd dat dat nog wel een tijd zou duren voor ik me beter ga voelen.
Ik heb nu zelfs af en toe tien uur (!!!) geslapen met 6 ademstops per uur. Dat is al een hele goede verbetering, van 84 naar 6.

 

end
home
home