logo
  Vlees
  Saté babi of ajam (Varkensvlees of kipsaté)
  500 gr varkenshaas, fricandeau of
kipfilet
voor de marinade:
1 rode lombok
3 kemirienoten, grof gehakt
1 ui, fijngesnipperd
2 tn knoflook, fijngehakt
100 gr ongezouten pinda’s
2 el zonnebloemolie
2 el ketjap
zout
djeroek- of limoensap

Snijd het vlees in blokjes van ca. 2 cm. Snijd de lombok overlangs doormidden, verwijder desgewenst de zaadjes en snijd het vruchtvlees in smalle reepjes.
Rooster de noten in een droge koekenpan met anti-aanbaklaag goudbruin. Wrijf de lombok, kemirie, ui, knoflook en pinda’s fijn in een vijzel.
Verhit de olie in een steelpan, voeg de pasta toe en laat deze al roerende warm worden. Neem de pan van het vuur, roer de ketjap door de marinade en breng deze op smaak met wat zout. Doe de marinade in een kom en schep de stukjes vlees erdoor. Laat ze afgedekt 3 uur marineren in de koelkast.

Rijg het vlees aan satéstokjes (3 of 4 stukjes voor boven houtskool; voor de grill of grillpan kunnen het er meer zijn). Rooster de saté in 6-8 minuten goudbruin en gaar; keer de stokjes regelmatig. Knijp wat djeroek- of limoensap boven de saté uit. Lekker met pindasaus

  eind