logo
soep
  Ajuinsoep gegratineerde
  9 fijne sneetjes brood
14 dikke ajuinen
150 gr boter
1 el bloem
200 gr geraspte Gruyère
1 groot glas witte wijn
1 ltr water
pezo
 

Rooster de sneden brood lichtjes in de oven. Snij de ajuinen in fijne schijfjes. Laat de boter in een kookpan smelten en laat er de ajuinen in glazig worden.
Als ze glazig gebakken zijn, bestrooi ze dan met de bloem, meng goed en laat nog 1 min. bruinen. Als het mengsel donker wordt, giet er dan de witte wijn er over en laat het nog enkele minuten koken. Giet er dan het water er over en voeg naar smaak zout en peper er bij.

Meng degelijk het geheel, breng aan het koken en laat nog ongeveer 20 min. doorkoken.
Neem een vuurvaste soepkom. Bedek de bodem met een laag brood, een laag geraspte Gruyère, dan opnieuw een laag brood, opnieuw een laag Gruyère, enz...
Giet er de bouillon en de groenten over. Bedek met de rest van de geraspte Gruyère en plaats ongeveer 10 min. in een warme oven van 180 graden.

 
end