. .
De overgang lijn

Ik kom wel eens mensen tegen in een scootmobiel die me duidelijk maken dat ze zich gelijk zo oud voelen als je in een scootmobiel terecht komt. Eerlijk gezegd had ik het in het begin ook.
Ik was een echte wereld... nou ja Europa-reiziger en ging heel veel op de scooter van 45 km op vakantie naar andere landen. Dit kan ik helaas wel vergeten omdat mijn rug kapot is. Toen kwam ik ook in die 'overgang' van alles kunnen doen naar bijna niets meer.
Ik kreeg hulp in de huishouding, terwijl ik normaal gesproken alles zelf deed was ook zoiets... een vreemde die aan mijn spulletjes zit! En omdat ik als vrouw zijnde nogal lang ben, is ook mijn huis aangepast voor mijn lengte, allemaal dingen die vreemd en nieuw zijn die je eigenlijk niet wil.
Natuurlijk wil je dat niet en natuurlijk accepteer je dat niet... maar je moet het helaas wel.
Ondanks de zeer hoge dosering morfine tegen de helse pijnen was ik toch nog een keer op de scooter gestapt en een klein stukje gereden. Ik werd gelijk gestraft met drie dagen helse pijnen in de rug.

Erger was al die kwakzalvers die ik heb gehad en zichzelf fysiotherapeut noemde. 'Oh er zitten spiertjes vast' Achteraf bleek het de zenuwen te zijn die knelde en mijn botten zwak zijn.
Zelf vermoed ik ook dat de vele (prachtige) ritten op de scooter ook een boosdoener is geweest. Je rug krijgt aardig wat klappen te verwerken.
Natuurlijk kijk ik heel graag terug naar die mooie vakanties die ik met de scooter beleeft heb, maar dat is nu over en uit.
Dit is een moeilijke tijd en niet iedereen praat er graag over, want je bent verdrietig, verdrietig omdat je weet dat je niet zoveel meer kan. En dat is een moeilijke periode, een periode die je moeilijk kan accepteren.
Je gaat over van zeer mobiel, maar minder mobiel en in deze 'overgang' is het fijn als je mensen om je heen hebt waar je mee kan praten over deze rot tijd, want een rottijd is het.

Maar na een tijdje hebt je het geaccepteerd, geloof me maar. Je weet dat je nu gehandicapt bent en dat je een hele nieuwe fase in je leven gaat tegemoet komen. En je hoeft zeker niet oud te zijn, want ook jonge mensen kunnen dit mee maken.
Zielig ben je niet en dat wil je zeker ook niet zijn en je zal zien dat je heel blij wordt dat je geholpen wordt. Dat je hulp in de huishouding krijgt, je huis aangepast wordt en dat je een scoot krijgt, zodat je toch lekker overal heen kan.

Het is een nieuw stadium in je leven als een rups die als een vlinder uit zijn cocon komt... Oké... iets overdrijven mag wel... .

tipWeet je wat mij heel goed geholpen heeft om door die moeilijke periode te komen?
Humor! .

on tour