logo
  Tips
  Wijn
  wijnfles Droesem
Ook wel depot, moer of bezinksel, is de drab van vaste stoffen die in wijn achterblijft na de fermentatie of na een bepaalde tijd van rijping.
De droesem kan bestaan uit wijnkristal, wijnsteenzuur, kleurstoffen en tannine. Het kan een bittere zanderige smaak geven.
De stoffen slaan neer op het laagste punt van het fust of de wijnfles.
Wijnflessen die liggend worden bewaard, kunnen over de lengte van de fles een spoor hiervan vertonen. Wanneer de fles rechtop gezet wordt, zal eventuele droesem door de wijn gaan zweven. Daarom dient men de fles met wijn een dag tevoren rechtop te zetten waardoor het droesem zich rond de ziel van de fles zal verzamelen. Hierna kan de wijn eenvoudiger gedecanteerd (overgieten in een andere fles) worden.

In plaats van overgieten naar een andere fles is er nog een handig trucje zodat je die troep niet in je glas krijgt.

Neem een stuk panty en een elastiekje.
Doe de panty om de opening en maak deze nu vast met het elastiekje. Je hebt nu een hele fijne filter én wat nog belangrijker is.... geen droesem meer in je glas.

  eind