logo
  Tips
  Wei
  Als je kaas of kwark maakt, dan hou je een waterachtige substantie over. Dit heet wei. Wei bevat nog veel stoffen uit de melk. Dit zijn vitamines vooral vitamine B, wei-eiwit, melksuiker en mineralen.
Wei bevat nauwelijks vet en de samenstelling hangt af van de herkomst van de melk.

De eiwitfractie in wei is rijk aan lactoferrine, bètalactoglobuline, alfalactalbumine, glycomacropeptide, runderalbumine (Bovine Serum Albumine) en immunoglobulines. Het is arm aan caseïnes, daar deze categorie melkeiwitten in de wrongel achterblijft.

Commerciële toepassingen
Wei wordt gebruikt als grondstof voor frisdrank. Wei wordt gescheiden in 2 productstromen, retentaten en permeaten. De permeaten worden veel in diervoeders gebruikt, retentaat bevat veel hoogwaardige eiwitten en wordt na bewerking gebruikt in de voedingsindustrie en farmaceutische industrie. In voeding kan wei gebruikt worden als smaakmaker in light-producten en als bestanddeel van babyvoeding. In de farmaceutische industrie wordt hij o.a. gebruikt als bestanddeel in inhalers. In Scandinavië wordt er weikaas van gemaakt.

Therapeutische toepassingen
Pure melkwei is in de natuurgeneeskunde een populair product. Het wordt bijvoorbeeld in het middel Molkosan gebruikt. Er is geen wetenschappelijk onderzoek verricht naar de therapeutische eigenschappen van melkwei in deze vorm (Molkosan), zodat de wetenschappelijke onderbouwing ervan ontbreekt.

Als voedingssupplement kunnen geïsoleerde weiproteïnes voorkomen als weiproteïneconcentraat (29%-89% eiwit) of als isolaat (90-95% eiwit), waarbij beide vormen in gedeeltelijk dan wel volledig gehydrolyseerde vorm kunnen voorkomen.
(bron: Wikipedia)

tip Als je brood bakt, gebruik dan eens wei inplaats van water. En omdat wei heel gezond is, kan je er ook heerlijke limonade van maken.

  eind