logo
  Tips
  Soep
  Onweer
Je eigen soep maken is veel lekkerder dan uit zo'n blik of zak. Je weet wat er in zit en je kan het zo lekker maken als je wilt. Er is echter één heel vreemd verschijnsel met soep.
Als je soep gaat maken is het verstandig als je weet dat het niet gaat onweren! Als het gaat onweren, dan wordt de soep zuur en kan je het weggooien.
Hoe kan dat...
Voor het gaat onweren is de lucht vochtig en warm (klammig weer). Dit zorgt er voor dat vele schadelijke bacterieën en schimmels zich helemaal in hun element voelen en zich dan razendsnel vermenigvuldigen.
Dat is dus de oorzaak dat bederf kan veroorzaken.
Mocht je nou toch soep hebben, laat dit dan zo snel mogelijk afkoelen door bijvoorbeeld de wasbak vol met koud water te laten lopen en daar de pan met soep in zetten.
Ververs elk kwartier even het water, zodat dit goed koud blijft.
Pak dan de soep in bakjes en vries de soep in.

Invriezen
Als je van melk, vla, karnemelk of iets uit een zuivelpak én van soep houdt, dan is deze tip wel misschien iets voor jou.
Gooi de pakken nooit weg, maar maak ze goed schoon en leg ze weg om ze goed te drogen.
Deze pakken kan je dan gebruiken als je lekker veel soep hebt gemaakt. Soep af laten koelen, in de pakken gieten (bovenkant helemaal open maken), dicht maken met plakband. Rechtop in de vriezer zetten, tot de soep bevroren is, dan kan je ze neer leggen.
Dit bespaart je weer bakjes en de pakken krijgen een 2e leven. Wat nog handiger is, is soep in een diepvrieszakje doen. Doe een diepvrieszakje in een soepkom en schenk daar de soep in. Doe nu het zakje dicht en vries dit in. Je hebt nu precies een mok soep.

Soep te zout
Het kan wel eens gebeuren dat de soep veel te zout is en dat is best wel zonde, want je hebt er zo je best op gedaan. Gelukkig is daar een eenvoudig middeltje tegen:
Verwarm de soep met 2 geschilde rauwe aardappelen en die haal je na ongeveer 20 minuten er weer uit.

Soep te dun
Waterige soep is niet altijd even lekker, dikke soep is vaak beter. Om dunne soep dikker te maken neem je 2 el maizena die je losroert met wat melk of water, dit al roerende bij de zachtkokende soep gieten en even laten doorkoken.

Bouillon te vet
Als je niet van vette soep houdt, zet je dit in de koelkast en dan schep je de volgende dag de hardgeworden vetlaag er af.

Invriezen
Soep laat zich heel makkelijk invriezen, dus extra veel soep maken loont de moeite. Als de soep is afgkoelt, doe je dit in een zak met een afsluitbare strip. Leg deze dan plat in de vriezer, zodat als het dan bevroren is een platte plak is geworden die makkelijk in de vriezer op te bergen is.

  eind