logo
  Tips
  Slowcooker
  De slowcooker
Eigenlijk mag hij niet in een moderne keuken ontbreken, de slowcooker. In het begin was ik niet zo enthousiast, want ik kijk liever eerst de kat uit de boom. Op reclames zie je wel die overdreven Amerikaanse vrouwen en eerlijk gezegd, dat soort reclames haat ik!
Maar toen ik er toch toen een aanschafde, begon ik toch wel de vele voordelen te ontdekken en al snel was dat ding te klein voor me. Ik had een 3.5 liter en ondanks dat ik alleen ben kwam er al snel een 6.5 liter. Ondanks dat ik een vrijgezel ben, maak ik nu veel eten en dat doe ik dan in de vriezer.

0Onderdelen
Een slowcooker bestaat uit 3 onderdelen; een aardewerkpan, een metalenpan waar de aardewerkpan in gaat en de deksel die meestal van glas is. De verwarmingselementen zitten vaak aan de zijkant van de metalenpan waardoor de aardewerkpan waardoor de binnenpan gelijkmatig verwarmd wordt.
Bij zijn broertje de multicooker zit de verwarming onderop en dat is minder handig omdat het boven dan sneller minder warm is

Wat zijn de voordelen van de slowcooker.
Daar kan ik heel kort over zijn; gooi het er 's ochtends in en 's avonds is het klaar! Maar eerlijk toe gegeven, dit is wat kort door de bocht, maar wel waar.
Een heel mooi voorbeeld zijn sucadelappen: Als er één soort vlees is wat je niet snel gaar krijgt dan zijn het wel sucadelappen.
Ik ben gek op dat vlees en als je het op een 'normale' manier maakt, dan ben je al snel 4 uren verder en je moet er wel bij blijven en dat vind ik wel hinderlijk. Je kan niet even weg.
Eerst deed ik het op ouderwets petroleumstel en ook dan moet je de boel goed in de gaten houden.
Met de slowcooker hoeft dat niet meer, want dat is veilig. Er kan niets aanbranden en je kan zelfs rustig weg gaan en dat vond ik wel fijn. Je zet hem 's ochtends aan op stand 1 en tegen 5 uur is je vlees zo gaar, dat het gewoon uit elkaar valt!
Ook kan je met de slowcooker soep, stoofschotels en sauzen maken zonder dat het aanbrandt. Je hoeft zelfs niet eens te roeren!
Je hoeft er zelfs niet eens bij te blijven, je kan rustig naar je werk gaan of een dagje uit en 's avonds staat je eten klaar.
Het kan niet aanbranden door de constante lage temperatuur. Helemaal is het fijn als je visite krijgt die komen eten. 's Ochtends maak je het klaar en doe je het in de slowcooker en voor de rest hoef je niets te doen, Alleen de lucht die van het eten afkomt maakt al hongerig.

Verbruik
Iets wat je bijna niet kan vinden is het stroomverbruik van de slowcooker. Er wordt wel gezegd dat het goedkoper is als 'gewoon' koken, maar is dat wel zo?
Een slowcooker heeft drie standen. De hoge stand (high) de lage stand (low) en de warmhoudstand. De hoge stand gebruikt ongeveer 250 watt en maakt je eten in 4 uur klaar. De lage stand gebruikt ongeveer 65 watt en je eten is dan in 6-8 uur klaar.
Conclusie:
Lage stand: 6x65= 390 wattuur.
Hoge stand: 4x250 = 1000 wattuur.
Met de 'gewone' kookmethodes:
Oven: 45 minuten= 0.75 x 700 = 525 wattuur
Inductie kookplaat= 30 minuten = 0.5x1400 = 700 wattuur
Magnetron = 10 minuten = 0.17x750 = 127,5 wattuur
Friteuse = 20 minuten = 0.3x850 = 255 wattuur.
Conclusie... De energiekosten van een slowcooker is iets goedkoper dan andere kookmethodes.

Lage temperatuur
Met de slowcooker worden ingrediënten op een lage temperatuur klaar gemaakt. Dit zorgt er voor dat de pure en intense smaak van het eten blijft en omdat het garen langzaam gaat kunnen de ingrediënten goed op elkaar inwerken zoals bij stoofpot. Ook voor vlees is langzaam garen ideaal. Kip bijvoorbeeld of ander vlees met botten worden zo gaat, dat het vlees zo van het bot af valt.

0Wat kan er in de slowcooker
Eigenlijk bijna alle ingrediënten kunnen er in, maar let wel op de volgende punten.
- Bevroren voedsel moet je wel even van te voren ontdooien, bijvoorbeeld in de magnetron, koelkast of oven.
Zorg er wel voor dat er genoeg vocht is voor alle ingrediënten en daar bedoel ik mee bouillon, water, jus enz enz. Staat het te droog, dan ga je het inkoken en dat is niet de bedoeling. Het voedsel moet net onder of bijna onder staan.
Sommige ingrediënten hebben zelf al heel veel vocht en daar moet je wel even rekening mee houden.
Vochtige ingrediënten zoals soep en jus die je er in maakt kunnen dus niet inkoken. De slowcooker verdampt geen of amper vocht.

Voorbereiding
De slowcooker is een simpel apparaat en neemt het meeste werk uit handen. Als je de 4 dingen doet die onder staan, dan is jou dag weer goed.
1. Vlees moet je vaak even aanbakken op het fornuis om dat mooie bruine korstje te krijgen, Alleen maar even bruinbakken, niet gaar.
2. Grote dingen zoals groentes en aardappelen moet je even klein snijden.
3. Boter even laten smelten op het fornuis en dan in de aardewerkpan gieten.
4. Doe de slowcooker minimaal half vol zodat de warmte goed verdeeld kan worden. Bij soep moet je maximaal rekenen tot ongeveer 4 á 5 centimeter van de bovenkant

Weg gaan
ga je naar je werk of ga je even weg, dan kan je alles de avond er voor klaar zetten. Zet alles klaar in de koelkast, vlees bak je ook even aan en de jus of bouillon zet je in een aparte beker klaar, de volgende dag doe je alles in de slowcooker, zet hem in de juiste stand en je kunt gaan.

Waarschuwing!
De buitenkant wordt behoorlijk heet en je kan je er lelijk aan verbranden (ervaring!).
Dus als je kinderen en/of huisdieren hebt, zorg dat ze er niet bij kunnen.
Ook moet je als het eten klaar is de aardewerkpan niet op een koude ondergrond zetten. De pan kan dan gaan barsten en het leed is dan niet te overzien.

Varianten
Ondanks dat de slowcooker voor Nederland 'nieuw' is, is het in Engeland en Amerika al heel bekend en worden daar al veel gebruikt. Soms wordt daar de slowcooker ook wel Crockpot genoemd.

1- Petroleumstel
Dit is toch wel een hele bekende voor ons en zeker voor onze oma en misschien ook wel je moeder. Als er hachee of een lekkere stoofpot gemaakt werd, werd dat gedaan op de petroleumstel. Het hele huis rook niet alleen naar het eten, maar ook naar de petroleum en dat gaf toch wel het 'thuis' gevoel. Al hoewel hij in vroegere tijden toch veel gebruikt werd, verdween hij langzaam uit beeld.

2- Sudderplaatje
Je kan ook op het fornuis een soort slowcooker maken. Je neemt het kleinste gaspitje en een sudderplaatje.
Zelf ben ik hier een beetje huiverig voor, want niet alle fornuizen hebben een beveiliging en als de vlam uit gaat... Ik wil er niet eens aan denken wat er dan gebeurd!

3- Römertopf
Dit is een aardewerkschaal met een deksel en is zeer poreus. Hier kleven wat nadelen aan vast.
Je moet de schaal en de deksel eerst een tijd in het water dompelen. Dan doe je de ingrediënten er in en dan zet je hem in de oven waarbij de temperatuur geleidelijk omhoog gaat, want het mag niet ineens hoog zijn, want de römertopf is zeer kwetsbaar. Als de temperatuur te snel omhoog gaat, dan gaat hij barsten.
Ook kan je niet zien wat er binnen gebeurd en wanneer het voedsel gaar is. Wat ook een nadeel is, is dat de oven meer energie gebruikt dan bij een elektrische slowcooker

4BK SlowCooker
Is een aardewerk schaal met een deksel die je in de oven moet zetten. Ook bij deze kan je niet even naar je ingrediënten kijken en dat vind ik toch wel een nadeel. En natuurlijk ook hier weer de energie.
Dit is eigenlijk een kruizing tussen de römertopf en de tajine

5Tajine
Deze is uitgevonden in Noord Afrika en wordt vooral veel in Marokko gebruikt. De tajine is een aardewerk schaal met een puntvormige deksel. Door de hoge puntige deksel wordt voorkomen dat het vocht verdampt, die weer naar slaat op de ingrediënten, daarom is er ook bijna geen water nodig.
Een tajine zet je op een sudderplaatje op het fornuis, maar ook een tajine gaat met zijn tijd mee, want er zijn ook al elektrische tajines te koop.

tipsTips
De aardewerkpan is het kwetsbaarste deel van de slowcooker. En daar moet echt heel voorzichtig mee omgegaan worden. Hier geef ik je enkele tips.

- Krassen
Met metaal kan je het keramiek beschadigen. Het is daarom aan te raden om plastic of hout gereedschap te gebruiken.

- Temperatuurverschil
Doe geen koude dingen in de slowcooker als hij heet is en andersom. Het keramiek kan dan gaan barsten.
Verhit de aardewerkpan nooit als hij uit de koelkast komt, laat hem eerst op kamertemperatuur komen.
Zet de aardewerkpan nooit op het fornuis, oven of in de vriezer.

- Schoonmaken
Ondanks dat het soms in de beschrijving staat, doe de aardewerkpan nooit in de vaatwasser en maak hem nooit schoon met sop. Dit kan de beschermlaag aantasten. Maak hem schoon met warm water en een zacht sponsje. Droog hem af met een theedoek of een stuk keuken papier.
De buitenpan maak je schoon met een vochtig doekje en zorg dat hij goed droog is voor je hem weer gebruikt.
Laat de aardewerkpan nooit in het water staan. Onder de schaal is het niet helemaal geglazuurd en daar kan het water intrekken en kan de schaal gaan barsten. Water in de aardewerkpan kan natuurlijk wel.

- Klein maken
Maak van grote dingen kleine stukjes zoals wortel, aardappelen en groentes. Kleine stukjes zijn namelijk sneller gaar.

- Garen
Doe de ingrediënten die het langzaamst garen onderin en er boven de snellere ingrediënten, bijvoorbeeld wortels en aardappelen onderop en vlees er boven.

- Blancheren
Blancheer groentes even van tevoren om schadelijke dingen kapot te maken en het voorkomt vitamineverlies.

- Vet
Haal niet de randjes vet van het vlees, want dit zorgt voor een lekkere smaak aan het vlees. Haal het desnoods er af als het gaar is.

- Wisselen
Je kan ook eerst de slowcooker op de hoogste stand zetten en later op de lagere stand als het wat langzamer moet.

- Niet doen
Haal nooit de deksel er af! Er ontsnapt dan warmte en vocht en de kooktijd wordt er wel 15 minuten langer door! Daarom is het ook vaak beter een met een glazen deksel te nemen zodat je alles toch kan zien.

- Wachten
Is het eten klaar, maar moet je door omstandigheden nog even wachten? Je kan hem gewoon uit zetten, dan blijft hij nog 30 minuten warm. Moet het wat langer, dan zet je hem gewoon op de lage stand.

- Vocht
Te veel vocht kan je op twee manieren oplossen. Je schept het vocht er uit of je zet hem hoog met de deksel er af en 30 minuten langer laten staan.

  eind