logo
  Tips
  Sauzen
  Bloem te bruin
Als je een roux gaat maken voor de saus, moet je die niet te lang door laten koken, want dan wordt ie bruin. Is dit toch gebeurd dan is er helaas niets aan te doenen moet je het weggooien en opnieuw beginnen.
Boter en bloem voor een roux altijd maar heel licht laten kleuren.
Te scherp van smaak
Soms maak je een sausje die wel heel erg scherp van smaak is. Simpele oplossing is een schepje (bruine) suiker erdoor of 1 rauwe geschilde aardappel 20 min.laten meekoken en eruit halen.
Te vet
Een saus kan ook wel eens te vet zijn en dan gooi je gewoon een scheutje azijn, wijn of citroensap erdoor, even roeren en klaar.
Klontjes
Doe de saus door een zeef in een ander pannetje, niet te hard wrijven in de zeef, anders druk je de klontjes er weer door.
Om te voorkomen dat je klontjes krijgt:
De bloem, maizena of aardappelmeel glad roeren met koude vloeistof. Al roerend bij het kokende vocht gieten om te binden en blijven roeren tot het bindt.
Tegen schiften van saus, of gebonden soep
Het ei of de room altijd eerst losroeren met wat van de niet te hete vloeistof, pan van het vuur en dit weer al roerend terug in de pan doen. Alles weer verwarmen (niet koken!) onder goed roeren.

Bouillon
Extra smaak
Bouillon wint aan smaak als je voor het opdienen wat brandewijn of cognac toevoegt.
Vetvrij
Bouillon is vet, maar er is een trucje om het vetvrij te maken. Laat de bouillon koud worden en dit in de koelkast zetten. Het gestolde vet schep je er dan zo van af

Jus
Bruin
Als je de boter smelt in een koekenpan, dan is het niet echt lekker bruin zoals we die normaal kennen. Hier is een klein trucje voor. Doe er een klein klontje roomboter bij en wat melk. Goed blijven roeren en hupsie! Daar is onze bruine jus.
Wat ook kan en dat is misschien iets simpelers een beetje suiker er bij. Als je de slowcooker gebruikt doe het dan halverwege.

Mayonaise
Als je zelf mayonaise maakt, dan schift het niet als je eerst azijn of citroensap en zout en dan pas de eierdooier in de kan doet.

Mosterd
Mosterd wordt weer smeuig en zacht als je er wat azijn en suiker door roert.

Pasta
pasta koken
Als je pasta gaat koken dan verspil je een hoop onnodig water en energie.
Doe de pasta in een koekenpan en giet daar koud water over tot de pasta er onder staat. breng het water aan de kook.
Dit gaat sneller en je hebt minder water en energie nodig.
Snel, sneller, snelst
De meeste pasta moet je ongeveer 10 minuten koken. Dat is geen eeuwigheid, maar het kan nóg sneller!
Binnen een minuut is het gaar en kun je aan tafel.
Als je van te voren weet dat je pasta gaat eten leg je die ochtend de droge pasta in een kom met water. Hierdoor wordt de textuur van de pasta zachter, waardoor het de volgende dag veel sneller gaar is.
Schrik niet als de pasta de volgende dag een ietwat onsmakelijke witte kleur heeft gekregen. Na een minuutje koken zie je daar niks meer van.

Room
Koken
Zure room en light producten met minder dan 15 procent vet schiften snel bij het koken.
Roer voor gebruik ca. 2 afgestreken el maizena of bloem per 4 dl door de room om schiften te voorkomen. Door de room op kamertemperatuur te laten komen voor toevoeging aan een warm gerecht, verminderd de kans op schiften. Laat het gerecht niet meer koken wanneer de room is toegevoegd
Sneller stijf
Om slagroom sneller stijf te maken voeg je er een paar druppels citroensap er bij.
Niet te warm
Slagroom wordt alleen goed stijf als het niet te warm is. De kom even in koud water zetten of in de koelkast is een goede optie en dan met een stuk keukenpapier droog maken voor het gebruik.
Suiker
Suiker pas toevoegen als de slagroom bijna stijf is en voeg een mespuntje bakpoeder toe, dan blijft de slagroom langer stijf.
Luchtiger
Slagroom wordt luchtiger als je er per halve liter een eiwit meeklopt.
Slagroom over
Onverhoopt een restje slagroom over? Niet weggooien roer er dan wat cacaopoeder of vruchtensap door, vries het in en je hebt heerlijke roomijsjes.

Rundvlees jus
Smeuig
Jus van rundvlees wordt lekker smeuig als je er een stukje roggebrood in laat smoren. Met ontbijtkoek wordt het ook heel lekker

Tomatenpuree
Tomatenpuree blijft dagen goed in een stenen kommetje met een laagje olie er op.

  eind