logo
  Tips
  Mosterd
  mosterd Zelf kweken
Zelf mosterd kweken is leuk. Je ziet hem opgroeien en als hij dood is, dan ga je oogsten. AU! Tja hij blijkt hele kleine stekeltjes te hebben.
Hier laat ik je lezen hoe je het best het mosterdzaad er uit kan halen.
Knip de stengel van de plant en met een tuinhandschoen aan 'stroop' je de zaadpeulen boven een grote doek. Dit doe je tot je alle peulen verzamelt hebt.
Je pakt de hoeken van het doek en maakt er een soort knapzak die je dichtbind met een stuk touw en laat het een week in de doek liggen.
Ze zijn nu goed gedroogd en nu rol je de doek met druk van de hand heen en weer. Niet eventjes, maar een aardige tijd (ongeveer 10 minuten), gewoon rustig heen en weer rollen en steeds meer de druk iets meer opvoeren.
Dan vouw je de doek open en pakt de stofzuiger. Deze hou je een eind boven de peulen en zie... de peulen vliegen de stofzuiger in en de zaden blijven liggen, want die zijn veel zwaarder dan de peulen.
De zaden zijn nu goed zichtbaar. Doe de zaden in een bakje, ga naar buiten en blaas voorzichtig het laatste restje weg. Doe de zaden nog even in een fijne zeef waar de zaden niet door kunnen en haal het laatste zanderige weg.
  eind