logo
  Tips
  Koffiedik
  Hier laat ik je zien wat je allemaal met koffiedik, ook wel koffieprut genoemd kan doen

Handen wassen
Ontdoe hardnekkige geuren van je handen, na bijvoorbeeld het koken, door ze voorzichtig te spoelen met koffiedik.

Hortensia blauw
Koffiedik maakt Hortensia’s blauw. De kleur van hortensia’s heeft te maken met de samenstelling van de grond. Wie mooie blauwe exemplaren wil hebben, kan het best zo nu en dan koffiedik om de plant heen strooien. Koffiedik heeft die mineralen die de blauwe kleur veroorzaken.

Lichaamsscrub
Net de benen geharst of onthaard en geen scrub meer? Geen nood. Gewoon wat koffiedik gebruiken als scrub maakt de huid weer zacht en mooi. De stoffen in de koffie geven een speciaal laagje aan de huid. Maak de koffiedik eerst wel goed nat en spoel het daarna volledig af.

Luchtverfrisser
Koffiedik is uitstekend geschikt voor het maskeren van geuren. Heb je last van onaangename geurtjes in de vriezer? Plaats dan eens een kleine kom met koffiedik in de vriezer. De volgende dag zul je het verschil al merken.
Het kan ook gebruikt worden in keuken, badkamer, slaapkamer, enz. Je hoeft maar een kleine hoeveelheid koffiedik te gebruiken om resultaat te behalen.

Mieren
Mieren kiezen het hazepad bij het ruiken van koffiedik. Strooi wat van de koffiedik rondom, aan de buitenkant van je huis. Je huis wordt op deze manier een stuk minder aantrekkelijk voor mieren! Ze komen niet meer terug!

Plantenvoeding
Koffiedik kan je als plantenvoeding gebruiken. Het is licht zurig en daar gedijen sommige planten en groenten goed bij. Planten die het goed op licht zurige grond doen zijn onder andere rozen, lavendel en hortensias en zijn dan ook gek op de toevoeging van een beetje koffiedik.
Groentes die het goed doen op koffiedik zijn onder andere wortelen, pompoenen en tomaten. Vermeng een volle koffiefilter koffiedik met potgrond en plant vervolgens de planten naar keus.

Slakken
Slakken houden niet zo van koffie, dus als je last van slakken hebt, gooi je wat koffiedik rond planten die ze het meeste aanvreten en ze zullen de plantjes met rust laten.

Vliegenverjager
Koffiedik is een goede vliegenverjager. Wortels en uien zijn nogal eens het slachtoffer van vliegen. Door ze bij elkaar te zetten wordt dat risico al wat kleiner, maar wat nog beter helpt is het drogen van koffiedik en dat als basis gebruiken. Daarover heen het zaad strooien zorgt er voor dat ongedierte weggehouden wordt. Bovendien geeft het goede stoffen af aan de planten die er als het ware inliggen en er hun voeding uit kunnen halen.

Zaaien
Zaaien gaat beter als je koffiedik gebruikt. Peterselie kweken is leuk en goedkoop. Het zaaien ervan is echter moeilijk.
De zaden vermengd met koffiedik geven wel een goed resultaat. Koffiedik kan worden gebruikt voor alle zaden die heel klein zijn en waarvan het zaaien niet zo eenvoudig is.

  eind