logo
  Tips
  Koekenpan
  koekenpan

Een koekenpan is toch een vrij belangrijk stuk gereedschap in de keuken, maar qua onderhoud zijn er toch wel heel veel misverstanden over. Hier een paar nuttige tips voor het onderhoud van je koekenpan.

Schoonmaken.
Als je een koekenpan gekocht hebt, dan heb je snel de neiging om dat ding eens even lekker goed schoon te soppen, want tja... vele hebben toch met hun tengels aan dat ding gezeten.
Dit moet je zeker niet doen! Zeep ontvet de pan en dat is funest voor de pan. De pan ook niet in de vaatwasser doen.
Wil je de koekenpan schoonmaken Gebruik alleen heet water, laat hem uitlekken en dan met een keukenpapiertje schoonmaken.
Ja maar de bacteriën dan?
Die gaan dood door het hete water en als je de pan weer gaat gebruiken dan verhit je deze weer en dan zijn al die beestjes dood.

Eerste gebruik.
Als je een koekenpan gekocht hebt en schoongemaakt zoals hierboven beschreven is, kan je hem nog niet echt gebruiken. De pan moet eerst 'ingewerkt' worden.
Zet de pan op vol vuur of volop heet bij electrisch koken zodat de pan goed heet wordt. Doe dan een stuk boter er in en laat deze even lekker blauw worden.
Dan doe je de pan weer onder de hete kraan en veegt hem droog met een keukenpapiertje. De pan is nu klaar voor gebruik.

Welk materiaal.
Hier kan ik geen oordeel over geven, dat moet je zelf beslissen. Maar vraag je mijn mening, dan zou ik voor een duurdere pan gaan die van aluminium is zoals hier op de foto staat met een dikke bodem. Fissler heeft bijvoorbeeld hele goede koekenpannen. Ik weet het, ze zijn duur, maar je doet er ook heel lang mee. De vorige pan ging maar liefst 16 jaar mee!
Pannen met een anti-aanbaklaag... en ga zo maar door... leuk... maar niet echt werkzaam.

Gereedschap.
Ik zie wel eens mensen die met een mes, vork of met een lepel in de koekenpan in de weer gaan. Tja... die mensen moeten dus heel vaak een nieuwe koekenpan kopen.
Je kan voor gereedschap van een koekenpan het beste een plastic of houten stuk gereedschap gebruiken. Al hoe wel ik liever geen hout heb, want ondanks je verwoeste pogingen om die dingen schoon te maken, kunnen er bacteriën in de kiertjes blijven zitten, plastic is dus een heel stuk hygiënischer.

Succes met je koekenpan.

  eind