logo
  Tips
  IJs
 

IJs maken
IJs kan je makkelijk zonder machine maken.
Maak het ijs zoals je het gewoon maakt. Doe dit in een plastic zak met afsluiter en vries het in.
als het bevroren is doe je het in de footprocessor, maalt het goed fijn en doe het dan in een grote bak en doe dit weer in de vriezer....

Troebel ijs
In water zit veel veel lucht, het komt oververzadigd uit de waterleiding. Als je ijsblokjes maakt in het vriesvak dan bevriest het water van alle kanten: niet alleen van boven, maar ook van onderen en van de zijkanten van het bakje.
Maar ijs heeft geen plaats voor lucht in zijn kristalrooster. De lucht wordt er onder het bevriezen dus uitgedreven en verzamelt zich in het midden van het blokje waardoor je 'troebel' ijs krijgt.

Helder ijs
Zo maak je mooie, kristalheldere blokjes.
Kook het kraanwater, want dan drijf je de lucht uit het water. Laat het water na het koken onder afsluiting van lucht (bijvoorbeeld afgedekt met folie) afkoelen en vries het in.

Lekker knutselen
Waarom zou je nou helder ijs willen hebben. Nou je kan daar heel creatief mee om gaan. Ik heb hier op deze site eetbare bloemen staan, doe die er in, grappig gezicht en het is nog te eten ook.
Doe eens een druppeltje siroop er in... krijg je prachtige effecten mee. en zo kan ik er wel veel meer voorbeelden voor geven... geef je creativiteit eens de kans en laat je fantasie eens lekker gaan....

IJs zacht
We smikkelen heel wat ijs naar binnen per jaar en dat is niet zo gek, want ijs is lekker. Gezond is het zeker niet, maar zondigen in het leven moet wel eens kunnen zal ik maar zeggen.
In de zomer kopen we bakken met ijs die we dan ijverig verorberen. Alleen hebben die bakken met ijs een probleempje... Als we er een beetje uit willen halen, dan heb je bijna een hakbijl bij nodig. Het ijs wordt zo hard als een baksteen.

Nu zijn er allerlei trucjes en middeltjes voor, maar deze vond ik toch wel heel erg opmerkelijk en simpel. Als je nou weer zo'n bak gaat halen, voor je het in de vriezer doet... doe de bak met ijs (dus met de bak) in een hersluitbare plastic zak en sluit deze af. Het ijs blijft lekker zacht.

  eind