logo
  Tips
  Groente
  andijvie Andijvie
Deze bladgroente bevat vitaminen A en C en wordt veelal rauw gegeten als salade (vooral de krulandijvie). Doch kan ook tot voedzame en smakelijke gerechten verwerkt worden.

Schoonmaken en koken
Andijvie kan veel zand bevatten en dat eet niet echt lekker en soms wil er ook nog wel eens een slak in zitten.
Verwijder de onfrisse en harde bladeren van de groente en het stukje van de stronk.
De struiken wassen, in reepjes snijden en nogmaals wassen. De reepjes andijvie in gezouten kokend water opzetten en ongeveer 10 minuten laten koken. Laten uitlekken en even met de hand drukken om het overtollige vocht te verwijderen (sommige mensen hebben een groentecentrifuge). De groente kan nu verder bereid worden.
Andijvie is heerlijk met stukjes gebakken spek

Bloemkool
Koken
Als je bloemkool gaat koken, blijft deze niet echt mooi wit meer en gaat het een wat gelige kleur krijgen.
Dit kan je voorkomen door een scheutje melk, azijn of wat suiker in het kookwater te doen. De bloemkool blijft nu mooi wit.

Bladeren
Bloemkoolbladeren kan je eten en het is nog gezond ook. Mensen halen al in de supermarkt de bladeren van een bloemkool.
Bloemkoolblad is niet alleen uitstekend eetbaar; het is ook nog eens zeer gezond en bevat dezelfde stoffen als de bloemkool zelf, maar dan in grotere hoeveelheden! De groene broer van de bloemkool is broccoli en deze heeft ook heerlijke eetbare bladeren.

Komkommers
Komkommers zijn beter verteerbaar als je de geschilde komkommer overgiet met kokend water, dan snel weer afkoelt met koud water en daarna pas schaaft.

Kropsla
Kropsla die verwelkt is, kun je met de krop naar boven in een bak water op een koele plaats neerzetten en dan zie je dat deze helemaal opklaart.

Rode kool
Rode kool wordt veel lekkerder als je voor het opdienen een klein stukje ontbijtkoek mee laat stoven.

Sla
Als je sla bij de super haalt, neem dan gewoon een krop, niet in stukjes. Een krop kan je veel langer bewaren en wel op de volgende manier. Neem een bakje die je wat vult met water. Snij nu een heel dun plakje van het steeltje, maak een kruisje onderin de steel en zet dit in het bakje met water en dan weer in de koelkast.
Zo blijft de sla langer goed.

Spinazie
Spinazie wordt minder wrang als je een beetje zuring meekookt.

  eind