logo
  Tips
  Eieren
  eipas op!
Met eieren is voorzichtigheid geboden en daarmee bedoel ik niet dat je er niet mee mag gooien of ze proberen te laten stuiteren, maar meer voor het inwendig gebruik er worden nog steeds eieren verkocht die besmet kunnen zijn met salmonella bacterien.
Wie toch onverhit stijf geslagen eiwit wil consumeren doet dit op eigen risico en doet er verstandig aan met het volgende rekening te houden:
Gebruik zeer verse en schone eieren. Zorg ervoor dat de inhoud van het ei niet met de buitenkant van de eierschaal in contact komt. Gebruik voor het splitsen van eieren een eiersplitser of -scheider. Haal een scherf van de ei-schaal met een natgemaakte lepel uit het eiwit en niet met een halve ei-schaal.

Eierdooier
Eierdooiers kun je het beste bewaren in de lege dop of in een eierdop met een laagje olie er op in de koelkast.

gekookt ei uit magnetronEi in magnetron koken
Wie onderneemt, leert wat is mijn devies! Net zoals deze leuke tip. Ik was weer eens aan het experimenteren tot ik tot grappige resultaat kwam.

Neem een bordje en doe daar bakpapier op. Leg daar het ei op (uit de schil dus). Maak de dooier kapot. Stop dit in de magnetron en laat hem zachtjes koken (ik heb een magnetron van 900 watt, zet hem op stand 60 en 1.30 minuten).

Het grappige is nu dat de kooktijd heel kort is, je ziet gelijk of je een hard of zacht gekookt ei hebt, en je kan er gelijk lekkere kruiden op doen zoals ik hier gedaan heb.

Ei koken
Om te voorkomen dat een ei kapot barst tijdens het koken maak je met een speld een klein gaatje in het ei aan de bolle kant.
Doe de eieren in koud water met wat zout en dat de eieren net onder water staan.
Breng het water aan de kook en niet de eieren als het water al kookt, want als je ze in koud water doet krijg je een gelijdelijke opwarming.
Als de eieren voldoende gekookt hebben, laat je ze even schrikken onder de koude kraan en wordt het kook proces gelijk gestopt.

Eiwit kloppen.
Als je bijvoorbeeld meringues wilt maken, dan moet je eiwit stijf kloppen. Doe er dan ook eens een klein snufje zout in, het wordt dan sneller stijf.

Ei splitsen 1
Het lijkt een raar onderwerp, maar het tis vaak een nachtmerrie van hobby/amateur kok. Heel vaak heb je alleen het eiwit of eigeel nodig en dan komt het probleem voor de dag, want dit gaat vaak niet goed. Hoe voorzichtig je ook bent... je wilt alleen dat eiwit, maar toch valt er iets eigeel er bij... Weggooien? Nee suffie!
Probeer eerst eens of je met een lepel het eigeel er uit kunt scheppen. Lukt dat niet, maak dan een stuk keukenpapier een beetje vochtig en breng vervolgens voorzichtig in contact met het eigeel. Als het goed is, hecht de dooier zich aan het papier.
Voor een paar centen heb je bij bv Blokker eierscheiders, lekker makkelijk. Weet je trouwens hoe je een rauw ei tegen de muur kan gooien zonder het kapot gaat? Moet je de kip er omheen laten zitten!

Ei splitsen 2 (supertip!)
Ik schoot in de lach toen ik deze supertip zag op internet. Als je het leest zal je zelf misschien ook wel in de lach schieten, maar het werkt niet alleen op de lachspieren, maar het werkt nog echt ook!
Doe een ei in een schaaltje, zorg wel dat de dooier heel blijft.
Neem nu een petflesje met een ietwat smalle opening. Knijp nu in de fles en zet de hals op de dooier en zuig zo de dooier op die je vervolgens in een ander kommetje doet. Werkt super!

Eiwit bewaren
Toen ik deze tip las, moest ik er wel een beetje om lachen, want het is best wel komisch om te lezen!
Als je eigeel hebt gebruikt dan blijf je altijd met het eiwit zitten, of toch niet...

Eiwit kan je heel lang bewaren door ze in een ijsblokjesvorm te doen. Als ze eenmaal hard zijn kan je ze in een zakje doen en weer terug in de vriezer tot je ze nodig hebt.

Geklutst ei in de magnetron maken
Een ei in de magnetron? Dat kan toch niet? Ja wel hoor...
Maak het kommetje vettig kluts er een ei in en zet het 30 sec in de magnetron... misschien iets langer.

Gekookt ei warm
Wil je een koud gekookte eieren lekker warm eten? Leg ze dan even in kokend water; ze worden door deze methode niet harder.

Gepocheerd ei in de magnetron maken
Van sommige dingen sta je wel eens heel gek te kijken, maar ja daar is deze kooksite nu ook eenmaal voor he...
Een gepocheerd ei in de magnetron maken? Ja echt kan heel goed en het gaat nog sneller dat op de 'gewone manier en het is nog lekker ook!
Neem een kommetje met water en doe er een heel voorzichtig een ei zodat de dooier heel blijft in en leg er een bordje op. Zet de magnetron op 60 sec.
Hiernaast zie je hoe het er uit ziet als je het op deze manier maakt.
Je kan ze heel goed bewaren in koud water. Verwarm ze 1 minuut in heet water. Gepocheerde eieren behouden hun vorm beter als je een scheutje azijn in het water doet.

Goed koken/bakken
Een ouder ei geeft meer kans op een voedselinfectie, vooral als je ze rauw of halfrauw eet. Als je het ei goed verhit, dood je alle bacteriën.
Is het eiwit en het eigeel goed gestold? Dan weet je zeker dat alle schadelijke bacteriën uitgeschakeld zijn.

Hard gekookt ei pellen
Als je een hard gekookt ei gaat pellen, dan blijven altijd stukjes ei aan de schil zitten en als je dan klaar bent met pellen, dan heeft het een vorm gekregen, die je niet als een ei mag beschouwen!
Hier een tip.
Leg het ei op een vlakke ondergrond en rol het met je hand enkele keren naar voor en naar achter terwijl je met je hand een lichte druk uitoefent. Nu is het eitje overal gebarsten en kan je het heel makkelijk pellen.

Hard gekookt of niet
Er is een trucje hoe je kan zien of een ei hard gekookt is of niet. Leg het ei op een gladde ondergrond en draai het rond. Een zacht gekookt ei stopt snel en een hard gekookt ei blijft een tijdje door draaien.

Kooktijden:
De kooktijd van het ei is het moment dat het water begint te koken. Dus als het water kookt, dan doe je het ei er in.
3 min - heel zacht gekookt (het eiwit is nog wat lopend)
4 min - zacht gekookt
5 min - half zacht gekookt
8-10 min - hard gekookt
Tip:
Mocht je de eieren in de koelkast bewaren, haal ze dan een half uur van te voren er uit en laat ze op kamertemperatuur komen.

Koken
Kook eieren uit de koelkast 1 à 2 minuten langer dan de eieren uit de kast of de winkel.

Langer stijf
Geklopt eiwit blijft langer stijf als je tijdens het kloppen een mespunt bakpoeder toevoegt.

Langer vers
Bewaar ze in de doos en niet in het rekje van de koelkast, want in de doos blijven ze droger.

Over de datum?
Meteen weggooien hoeft echt niet, doe deze test:
Vul een glas met water en laat het ei daar voorzichtig in zakken.
1. Zakt het ei naar beneden en blijft-ie daar liggen, dan is-ie goed.
2. Blijft hij drijven? Dan is het ei rot.

Waar bewaren?
In de koelkast. Daar is de temperatuur stabiel en het is er goed koud. Eieren kunnen namelijk slecht tegen vocht en temperatuurschommelingen. De schaal wordt daar poreuzer van en dat zorgt ervoor dat bacteriën sneller in het ei kunnen dringen.
Salmonella
Zo kan bijvoorbeeld salmonella in eieren terecht komen en van die bacterie kun je flink ziek worden.

  eind