logo
  Tips
  Cake
  Je staat heerlijk ontspannen met je tong buitenboord (!) lekker aan je mooie cakeje te werken, maar oh wat een ram is dat, hij is mislukt!!!
Toch maar weer een chemische cake kopen? Nee niet doen! Bij de beste bakkers gaat ook wel eens wat mis. Hier een paar meest voorkomende fouten en tips. De cake is te zwaar.
Vind je de cake te zwaar en is het niet luchtig genoeg? Gebruik de volgende keer minder boter of olie.

De cake zakt in tijdens het bakken.
Je kon het zeker even niet laten om stiekem te gaan kijken, want je was gewoon even nieuwsgierig hoe jou creatie er uit zag. Helaas wordt jou nieuwsgierigheid flink gestraft en zakt de cake in elkaar. Hou er rekening mee dat je de ovendeur nooit mag open doen gedurende het eerste halfuur. Dus nog eventjes nagelbijten maar!!!

De cake is te droog.
Is je cake veel te droog? Dan kan je twee dingen doen. Tegen je visite zeggen dat je een soort beschuit hebt gemaakt (?!), of je gebruikt de volgende keer gewoon meer boter of olie.

De cake heeft spikkeltjes aan de bovenkant. 
Heeft jou cake van die leuke witte spikkeltjes, vrees niet, dat is geen waterpokken maar je bent een beetje veel royaal geweest met de suiker of je hebt het niet goed gemengd. Volgende keer fijne suiker en/of minder suiker gebruiken.

De cake valt uit elkaar.
Je hebt te weinig bloem gebruikt. Voortaan niet zo gierig en doe er wat meer bij!

De cake is droog en niet luchtig.
Heb een baksteen gebakken in plaats van een cake? Iets meer eieren gebruiken de volgende keer.

De cake is gebarsten.
Een gebarsten cake is waarschijnlijk één van de meest voorkomende problemen (hij liever dan jij!). Als je een rustiek ogende cake wilt serveren is dat geen probleem en persoonlijk hou ik daar wel van.
Maar wil je een mooie, strakke cake, dan kan je het eens proberen met een ietwat lagere temperatuur.
Maar een cake met zo'n 'open ruggetje' vind ik eigenlijk best charmant staan, teken dat je het toch maar mooi zelf gemaakt hebt.

De cake is bovenop donker, maar van binnen nog lang niet gaar.
In deze moderne tijd moet alles snel, snel en nog eens snel. Maar wij cakejes eisen dat we rustig kunnen genieten van een rustige rijzing! Dus willen wij die temperatuur wat minder in jou oven, want die staat veel te hoog. Doe eens wat rustiger aan en zeg jou oven wat minder hoog en je zult zien dat we lekker luchtig gaan worden.

De cake blijft aan de vorm vastplakken.
Het gebeurd maar al te vaak dat jou cake goed gelukt is, maar hij is nu verliefd geworden op jou bakblik en wil er niet meer uit!
Goed invetten van de vorm is altijd een must wanneer je de cake gaat bakken. Om ervoor te zorgen dat de cake sowieso uit de vorm loslaat kun je uit voorzorg ook nog een laagje paneermeel of bloem (paneermeel is lekkerder) over de olie/boter aanbrengen of een stuk bakpapier in de vorm leggen.

Kamertemperatuur.
Het is beter om de ingredienten zoals eieren eerst op kamertemperatuur te laten komen omdat het gebak luchtiger wordt met eieren die op kamertemperatuur zijn. Ik bewaar trouwens eieren nooit in de koelkast, maar gewoon in een mandje in de keuken

Waarom de eieren eerst breken in een schaaltje?
Het kan zijn dat je ondanks je zorgvuldigheid er een bedorven ei tussen zit. Als je de eieren gelijk in je beslag gooit, dan weet je gelijk de gevolgen. Breek je het eerst in een schaaltje, dan is de schade minder.

Waarom de eieren 1 voor 1 toevoegen?
Op deze manier worden de eieren beter opgenomen in het beslag, vooral als je eieren toevoegt aan een mix van boter en suiker. Als je alle eieren in 1 keer toevoegt is het moeilijker om de ingrediënten goed te mengen. Bovendien verlengt het de totale mixtijd wat weer ten goede komt aan de kwaliteit van de cake.

Mooi korstje op de cake
Bestrijk de cake, voor dat deze de oven ingaat, met een beetje melk of room. Deze moet wel op kamertemperatuur zijn. De cake krijgt dan een mooi korstje.

En dan nu enkele tips voor het maken van de cake.
(Begon bijna depri te worden van al die ellende hierboven!)

Nou heb ik als bak-junky al wel vaker een cake gebakken, want een cake bakken is vrij simpel. Je moet je gewoon aan dezelfde verhoudingen. Hier een vuistregel voor cake:
• 200 gr boter
• 200 gr bloem
• 200 gr suiker
• 200 gr eieren (dat zijn ongeveer 4 eieren).

Gaaf he? Zo makkelijk is dat nou! Wil je een wat kleinere cake maken, dan neem je van alles gewoon dezelfde hoeveelheid minder, je hoeft dus niet eens te rekenen. Alles goed wegen moet je natuurlijk wel doen, dus een weegschaal is onmisbaar. Neem een digitale, die zijn preciezer.
Waarom ik er geen vanillesuiker er bij zet? Nou die keuze laat ik aan jou over. Je neemt of vanillesuiker of geraspte citroenschil, maar niet beide. Citroenschil geeft trouwens wel een hele lekkere frisse smaak.

  eind