logo
  Tips
  Bakpoeder
  Bakpoeder is een chemisch middel dat kan worden toegevoegd in deeg om dit deeg te laten rijzen. Het is als het ware een vervanging van gist als rijsmiddel. Bakpoeder bestaat uit een carbonaat en een zuur. Een carbonaat is een chemische verbinding met koolstof en zuurstof.
Doe je water bij het bakpoeder dan zal het carbonaat ontleden worden en samen met het zuur vormt zich dan koolzuurgas.

Dit koolzuurgas zorgt voor het rijzen van het deeg. Bakpoeder wordt voornamelijk in de plaats van gist toegepast indien het onwenselijk is dat zich andere geur- en smaakstoffen vormen. Dat is bij toepassing van gist namelijk wel het geval. De smaak van het gebakken product zal door toepassing van bakpoeder niet veranderen. Ook voor een zwak of dun beslag kan men beter bakpoeder in plaats van gist gebruiken. Gist is in dat geval niet elastisch genoeg om de gasbelletjes die vrijkomen langere tijd vast te houden. De kooldioxide van bakpoeder komt snel vrij, waardoor het beslag meteen na het doorroeren gebakken kan worden. Bakpoeder kan goed tegen hoge temperaturen. Het rijzen gebeurt in de oven. Daarom is bakpoeder vooral geschikt voor het bakken van cakes en muffins en dergelijke.

tipBakpoeder is niet echt lang houdbaar, want het is nogal gevoelig voor onder andere vocht en bijna is het overal wel vochtig. Bakpoeder heeft over het algemeen een houdbaarheid van tussen de 6 maanden tot een jaar. Bakpoeder moet worden bewaard op een koele, droge plaats. Er is een trucje hoe je kan testen of het bakpoeder nog goed is. Doe een halve theelepel in een kom en giet er 60 ml kokend water op. Als het goed is dan gaat het als een gek borrelen. Gebeurd dat niet, dan wordt het tijd dat je het pak met de vuilnisboer mee geeft en de winkel waar je het koopt weer eens gelukkig gaat maken.

  eind