logo
  Kokspraat
  Limburgs kookboek
 

Ik ben gek op oude kookboeken, liefst rond 1900. Zowiezo hoe het geschreven wordt vind ik al heel leuk, maar ook die oude recepten hebben mijn interesse. Gelukkig heb ik goede kennissen die dit weten en die helpen een handje mee met mijn spaarwoede van deze leuke kookboeken.

Een kennis van me die zelf een Limbo is (zo worden Limburgers ook wel genoemd) had iets unieks voor me. Hij had een kookboek van zijn oma en hij deed er eigenlijk niets mee. Dit boek kwam uit 1904 en ik mocht hem hebben, maar moest zelf de postzegel betalen. Tja... Voor zoiets wil ik maar al te graag in mijn portomonee graven.

Inmiddels heb ik hem binnen en ben gaan snuffelen tussen de recepten. Nou vraag ik me af of ik sommige recepten nog kan maken, want om even een voorbeeld te noemen staat er een recept in van Bloedpoetes. Nou zegt de naam van het recepten niet altijd wat, maar de ingrediƫnten wel. Je hebt hier een 1/2 liter varkensbloed voor nodig.... dat kan je volgens mij niet meer kopen. En er moet ook breu in... Dat bleek na lang zoeken kookvocht van worst of vlees te zijn.

Kortom; Ik ben weer zo blij als een kind met dit dikke kookboek en ik ga zeker hier ook de recepten uit proberen.

  end