logo
  Appels
 

Alkmene
De alkmene is een afgeleide van de Cox’s Orange Pippin. Het is een platte brede appel met een verruwing rond de steelinplant. De appel is helder rood met een gele ondergrond. Het vruchtvlees is roomwit van kleur, vrij stevig en sappig. De smaak van deze appel doet denken aan de smaak van een Cox’s Orange Pippin. Deze appel is niet alleen te gebruiken als handappel, maar ook geschikt voor gebak en desserts. De alkmene is verkrijgbaar van half september tot eind oktober. Benoni:
De benoni is een smalle en hoge appel die naar de kelk spits toeloopt. De appel heeft een gestreepte helder rode blos op een gele schil. Het vruchtvlees is wit, vast en sappig met een zacht zure aromatische smaak. Een heerlijke handappel die tegewoordig nauwelijks meer verkrijgbaar is.

Braeburn
De braeburn is een appel die gebruikt kan worden als handappel maar ook in salades. Het is een rood/gele appel met knapperig en zoet vruchtvlees. De appel is verkrijgbaar van januari tot maart.
Cox d'orange:
De Cox wordt wel eens “de koning van het appelrijk” genoemd. En dat is niet zo vreemd. Deze appel heeft uitstekende eigenschappen. De vrucht is klein tot middelmatig groot, oranjegeel met een prachtige rode blos. Het zeer aromatische vruchtvlees is geel van kleur en zeer sappig met een zachtzure aromatische smaak. De cox is een handappel, maar is in combinatie met andere appelen ook heel geschikt als moesappel. De cox is verkrijgbaar van september tot maart. Let op, aan het einde van het seizoen wordt deze appel snel melig.

Delbar
De delbar estival is een tamelijk nieuw appel ras. Deze appel is ontstaan uit een kruising tussen de Stark Jon Grimes en Golden Delicious. De vruchten zijn goudgeel met oranje gestreepte blos. Het vruchtvlees is fris en zoetzuur van smaak. De vrucht is middelmatig tot groot. Een vroege herfstappel. Beschikbaar van augustus tot december.

Elstar
De elstar is één van de meest gekochte Nederlandse appelsoorten. De appel is ooit geboren in het Gelderse plaatsje Elst. En daar heeft deze frisse appel zijn naam dan ook vandaan. Het is een brede, platte appel, felrood van kleur met een gele ondergrond. De elstar heeft in het rood een lichte verruwing. Het vruchtvlees is roomwit, vrij stevig, sappig en zoet/zuur van smaak. Deze appel is verkrijgbaar van half augustus tot half juni.

Fuji
De fuji is een heerlijke appel die het jaarrond verkrijgbaar is. Deze appelen worden uit diverse landen geïmporteerd maar de beste komen wel uit Nieuw-Zeeland en Chili. Het is een prachtige appel met helder rode wangen op een gele ondergrond. De smaak is fris/zuur. Het is een echte handappel en eventueel ook goed te gebruiken in salades.

Gloster
De gloster is een enigszins peervormige, vrij grote appel en heeft een donkerrode tot paarsrode kleur. Als de appel een tijdje bewaart wordt vervaagd deze tint naar rood. Het vruchtvlees van deze appel is groen/wit stevig en sappig en heeft een friszure smaak. Ook deze appel wordt steeds zeldzamer. De appel is namelijk erg gevoelig voor klokhuisbruin en klokhuisschimmel.

Golden Delicious
De golden delicious is een smalle, hoge appel, goudgeel met kleine bruine stippen en een lange dunne steel. Het vruchtvlees is geel, vast met een zachtzure tot zoete smaak. Hoe rijper de appel hoe zoeter die is. Tegenwoordig kennen we de Franse en de Hollandse Golden Delicious. De franse golden delicious zijn wat steviger en iets minder zoet als de Hollandse Golden Delicious.

Goudreinette of Schone van Boskoop
De Goudreinet, die eigenlijk Schone van Boskoop heet, is een grote appel met een onregelmatige vorm. De appel is groengeel tot bronsachtig van kleur met vaak een rode blos. De goudreinet heeft stevig, geel/wit vruchtvlees met een friszure smaak. Het meest bekend is de rode variant (Rode Schone van Boskoop). De goudreinet kan als handappel gegeten worden maar is vooral bekend om zijn goede eigenschappen voor appelmoes, appeltaart en appelbeignets. De Goudreinet is verkrijgbaar van eind september tot half april.

Granny Smith
De Granny Smith is een stevige en friszure appel. Deze appel is heel bekend en wordt meestal bestempeld als zure appel. De Granny Smith groeit niet in Nederland maar wordt voornamelijk geïmporteerd uit Frankrijk en Chili. Deze appel is het gehele jaar door verkrijgbaar.

James Grieve
De James Grieve is één van de eerste Hollandse appelen van het seizoen. Deze appel is vrij kwetsbaar en daardoor verdwijnt deze appel steeds meer uit de schappen. De Delbar Estival is de verbeterde versie van de James Grieve en die neemt dan ook steeds meer zijn plaats in. De James Grieve is een frisse zoetzure handappel met sappig geelwit vruchtvlees. Deze appel is maar kort verkrijgbaar en dat is in de maand September. Ga voorzichtig met deze appel om want hij butst snel. De James Grieve is ook erg geschikt als moesappel.

Jonagold
Naast de elstar is ook de Jonagold erg bekend. Deze appel is vrij groot en hoog en heeft een oranje/helrode blos. Het vruchtvlees is geelwit, sappig, vast en het vruchtvlees is zoet/zuur van smaak. De jonagold is een echte handappel, maar kan ook heel goed als moesappel gebruikt worden. De jonagold is er langer als de echte moesappel “Schone van Boskoop” of Goudreinet, en daarmee een prima vervanger in de periode dat de Goudreinet er niet is. Gebruik de jonagold dus als handappel, maar ook voor appelmoes, appeltaart, appelbeignets e.d. De jonagold is een kruising tussen de golden delicious en de jonathan. Deze appel is goed te bewaren en daarmee ook het gehele jaar door verkrijgbaar.

Jonagored
De jonagored is een broertje van de Jonagold. Het is een sappige en knapperige appel met een natuurlijke warm-rode kleur. Het vruchtvlees is roomkleurig met een pittig en fris aroma dat benadrukt wordt door zijn speciale zoet-zuur verhouding. Deze handappel is het gehele jaar door verkrijgbaar.

Karmijn
De karmijn is groot en onregelmatig gevormd. De kleur is karmijnrood op een gele ondergrond met veel roest. Het vruchtvlees is roomwit, vast en friszuur van smaak met het aroma van de Cox’s Orange Pippin. Het is een handappel, maar ook geschikt voor het maken van sap of moes. Voor gebak is deze appel minder geschikt. Tegenwoordig wordt deze appel nog maar zelden gezien in de winkels.

Royal Gala
De Royal Gala is een geïmporteerde appel. Het belangrijkste import land is Nieuw-Zeeland. Het is een middelgrote, kegelvormige appel. De appel heeft een helrode kleur op een licht gele ondergrond. Als de Hollandse appelen minder van kwaliteit worden (juni/juli) is er de royal gala als perfecte vervanger. Het is een echte handappel, maar ook zeer geschikt voor desserts en salades. De royal gala is tegenwoordig het gehele jaar door verkrijgbaar.

Sterappeltje
Het sterappeltje is een appel uit grootmoeders tijd. Deze appel is niet meer verkrijgbaar in de winkel. Het is een appeltje met een geelachtige witte kleur, lichtrood gekleurd onder de schil. De smaak is zacht zuur met aangenaam aroma. Deze appel is handappel maar ook erg geschikt voor moes of sap. De appel wordt in oktober geoogst en is er tot eind december.

Summered
De summered is ontstaan uit een kruising met o.a. de Golden Delicious. Het is een grote, wat langwerpige appel. Deze handappel heeft redelijk stevig, wit en sappig vruchtvlees en een friszure smaak. De summmered is verkrijgbaar van eind augustus tot eind september

 
eind