logo
  Maaltijd
  Zuurkool met zilveruitjes
  500 gr half-om-half gehakt
500 gr zuurkool, uitgelekt
80 gr spekjes
3 el zilveruitjes uit het zuur
1 bouillonblokje
2 tls kardemom
2 dl appelsap
800 gr aardappelen
30 gr boter
4 jeneverbessen
pezo

Een best stevige maaltijd voor in de wintermaanden

Laat de boter smelten, doe de uitgelekte zilveruitjes erbij en laat het samen langzaam steeds warmer worden. Niet hoog dat vuur, maar mooi op laten lopen.
Na ongeveer 20 minuten zie je de zilveruitjes wat bruin worden. Proef er een. Opeens zijn ze zoeter, je houdt de zure beet in het midden maar in een zoet jasje. Ontzettend lekker.

Ook wanneer je er spekjes bij doet die je lekker laat uitbakken. Nu mag je er het gehakt bij doen.
In je pan heb je nu die heerlijke zilveruitjes, spekjes en gehakt.
Dan mag de uitgeknepen zuurkool erbij. Even hoog aanzetten. Scheutje appelsap erbij. In goede zuurkool zit al wat jeneverbes, maar er mag iets meer bij. Beetje kardemom, vraag me niet waarom, het bindt iets in de zuurkool zodat kinderen het opeens wel eten.

Een bouillonblokje? Ik heb onlangs Fattoria Italia, Brodo in dadi (mooie woorden voor bouillonblokje) gekocht. Met truffelsmaak. Is heerlijk. En dan lekker laten pruttelen. Aardappelen erbij? Even met wat boter doorstampen. Flink met de pepermolen, rustig aan met zout, dat zit al in de spek en de zuurkool.

  eind