logo
  Gebak
  Porter cake
  300 gr bloem
175 gr boter, plus extra om in te vetten
3 losgeklopte eieren
450 gr gemengd gedroogd fruit
geraspte schil en sap van 1 sinaasappel
175 gr lichte rietsuiker
200 ml donker bier: Porter, Guinness of Caffrey’s
1 tl bakpoeder
2 tl mixed spieces (koekkruiden)
2 el geschaafde amandelen
2 el bruine suiker

Een klassieke Ierse cake, gevuld als een kerststol en met Guiness Stout.
Verhit de oven voor op 150 graden. Beboter een diepe 20 cm ronde taartvorm.
Doe de boter, gedroogde vruchten, oranje schil en sap, suiker en bierier in een grote pan. Breng langzaam aan de kook, roer tot de boter is opgelost, dan sudderen gedurende 15 minuten.
Laat 10 minuten koelen en roer er dan de bakpoeder door.

Het mengsel zal schuimen, maar dit is normaal. Roer de eieren in de pan, dan zeef de bloem en specerijen, daarna goed mengen.
Giet het mengsel in de bakvorm, strijk de bovenkant glad en bestrooi met de geschaafde amandelen en bruine suiker. Bak 1 tot anderhalf uur.

Afkoelen in het blik voor 15 minuten, dan omdraaien en afkoelen op een rooster.

  eind