logo
  Gebak
  Nonnevotten
  1 kg bloem
100 gr verse gist
200 gr zachte boter
3.5 dl lauwwarm water
100 gr suiker
2 eieren
Snufje zout
4.5 ltr zonnebloemolie ( geen frituurolie of vet gebruiken ! )
Suiker om in te wentelen

Hier eens een echt Limburgs recept. Nonnevott betekent de kont van een non.
Het is een typisch Limburgs gebak(je) in de vorm van een lus met een losse knoop en wordt traditioneel met carnaval (Vastelaovend) gegeten.

Meng gist en water. Doe alle ingrediƫnten in de keukenmachine en laat deze kneden totdat je een soepel maar stevig deeg hebt gekregen.
Laat het deeg ongeveer een uurtje rijzen onder een vochtige doek.

Neem het deeg en weeg bolletjes af van 50 gram. Rol elke bolletje uit tot een langwerpige rol en strik een uiteinde onder het ander zodat je een strik krijgt. Laat ze nog even een half uurtje narijzen.

Verwarm ondertussen de olie en bak hierin de nonnevotten. Ze zijn vrij snel gaar en klaar. Als ze goudbruin zijn draai je ze en als de andere kant goudbruin is neem je ze uit de olie en rolt ze in de suiker.

  eind