logo
  Gebak
  Karithopita Athinaiki
  750 gr bloem
750 gr walnoten
300 gr suiker
120 gr boter
8 eieren
2 tl kaneel
2 tl bakpoeder
1 cakeblik van 5 cm hoog en 30 bij 22 cm
Voor de siroop:
360 gr suiker
6 dl water
2 wijnglazen cognac

Ik heb hier en daar kennissen die naar het buitenland gaan en daar een recept voor me op de kop tikken in plaats van een kaartje. Met dat recept ben ik natuurlijk super blij en ga het dan ook meestal gelijk maken. Bij deze ging het 2 keer fout maar de 3e keer was hij super goed en heel lekker.
Alleen die naam...

Maal de walnoten grof en bewaar 2 el. Scheid de eieren en klop de eiwitten stijf. Meng de boter en suiker tot een crème en voeg één voor één de eidooiers toe. Voeg de helft van het eiwit en de kaneel toe.

Voeg geleidelijk het meel, het bakpoeder en de walnoten toe. Voeg als laatste het resterende eiwit toe. Giet het mengsel in een beboterde springvorm, besprenkel met de resterende walnoten en bak in een oven (180 graden) 40 minuten.
Maak intussen de siroop; voeg de cognac pas toe als de suiker is opgelost en de siroop indikt. Giet de hete siroop over de cake als die uit de oven komt. Dien de cake koud op.

  eind