logo
gebak
Appeltaart

300 gr bloem
125 gr witte basterdsuiker
zout
200 gr boter
1 eidooier
100 gr rozijnen

1 dl sinaasappelsap
1 kg elstar,geschild en in stukjes)
2 el custardpoeder
2 tl kaneel
2 el suiker
3 el abrikozenjam

Meng in een kom de bloem, basterdsuiker en wat zout.
Snijd de boter in stukken, en meng dit met de mixer tot een mooie gladde massa.
Voeg de eidooier toe en kneed alles met koele hand tot een samenhangende deegbal.
Vet een springvorm van 24 cm in met boter en druk 2/3 van het deeg erin uit op de bodem en de rand.
Zet de vorm en resterend deeg tot gebruik in de koelkast. Verwarm de oven voor op 175 °C. Breng in een steelpan de rozijnen met het sinaasappelsap aan de kook, laat ze ca. 5 minuten pruttelen en het vocht verdampen.

Meng de appel met de rozijnen, custard, kaneel en suiker, en verdeel de vulling over de taartbodem. Rol de rest van het deeg uit, snijd het in repen van ca. 1 cm breed en leg die in een ruitpatroon over de vulling (druk ze aan de rand vast). Schuif de taart één richel onder het midden in de oven en bak hem in 45 minuten goudbruin. Neem hem uit de oven en bestrijk hem direct met de jam. Laat de taart 10 minuten in de vorm afkoelen. Verwijder de vorm en zet de appeltaart op een schaal.

end