Nodig:
 Omschrijving:
  logo

Gebak
Appelstrudel

200 gr tarwebloem (en wat extra voor het verwerken)
2 el olie
1 ei (en evt. 1 eidooier voor het bestrijken)
1 dl water

Voor de vulling:
1 citroen
1 1/2 kg lichtzure appels
75 gr suiker
1-2 tl kaneel
75 gr gehakte amandelen
150 gr gewelde, uitgelekte rozijnen
125 gr paneermeel of geschaafde amandelen

En verder:
75 gr gesmolten boter

 

De bloem zeven en met de olie, het ei en het water vermengen. Minstens 10 min. kneden tot een zeer glad, elastisch deeg ontstaat. Eventueel nog wat water of wat bloem toevoegen. Van het deeg een bal vormen en deze afgedekt met een vochtige doek minstens 30 min. in de koelkast zetten. Intussen voor de vulling de citroenschil raspen en het sap uitpersen; beide vermengen.

De appels schillen, in vieren snijden en het klokhuis verwijderen. De partjes in stukjes snijden en door het citroensap wentelen. De suiker en de kaneel mengen en met de amandelen en de rozijnen aan de appels toevoegen. Alles voorzichtig mengen.
Het strudeldeeg op een met zeer weinig bloem bestoven aanrecht uitrollen.

Op een met wat bloem bestoven doek leggen. Het deeg flinterdun uittrekken. Het deeg met de helft van de gesmolten boter bestrijken. De oven voorverwarmen op 200 graden. Een bakplaat met bakpapier bedekken. Eerst het paneermeel of de geschaafde amandelen en vervolgens het appelmengsel over het deeg verdelen. Het deeg oprollen.
De strudel voorzichtig met de naad naar beneden op de bakplaat leggen. Bestrijken met de rest van de boter, eventueel vermengd met een losgeklopte eidooier. Midden in de oven ongeveer 50 min. bakken.

end
 
home