logo
Verkooptrucjes
popIk kom uit Amsterdam en vond het heerlijk om daar over het Waterlooplein te banjeren. Gewoon heerlijk kijken en soms wat kopen bij die ongeorganiseerde rotzooi. Zelfs gebruikte kunstgebitten lagen er en er waren mensen die die dingen probeerde en kochten. Maar het was vooral de sfeer die er hing, de gemoedelijkheid en gezelligheid.

Maar de gemeenteraad vond het maar niets en besloot om die gezellige Amsterdamse sfeer op te doeken om er vervolgens een lelijk gebouw er neer te gooien. Dat noemde ze dan het gemeentehuis. Er staan in Amsterdam heel veel grote panden leeg, maar nee, weg met die gezellige sfeer, wij gaan daar een lelijk kil gebouw neer zetten en daarmee uit!

Je had ook door het hele land ook vlooienmarkten, bijna hetzelfde als Waterlooplein, maar met wat minder gezellige sfeer. Leuk zijn ze zeker wel en ik kwam daar ook heel graag.
Maar ineens was het afgelopen met die vlooienmarkten en verdwenen die ook.
Je ziet ze alleen nog op koningsdag, maar dan heet het weer kleedjesmarkt. Er kwamen ook steeds meer en meer kringloopwinkels, sommige er van, die proberen er een slaatje uit te slaan door er soms grof geld voor te vragen.

Maar toen kwam de digitale versie van de vlooienmarkt. Tja we leven nou eenmaal in het digitale tijdperk dus een digitale versie kon niet uitblijven. Deze digitale vlooienmarkt noemt men Marktplaats.
Een plaats waar je digitaal je rotzooi kwijt kan en je kan het zo gek bedenken, of het staat er wel op. Je hoeft niet meer naar buiten, lekker eenzaam voor je computertje naar zotzooi zitten snuffelen.

Maar ook die verkopers in de dop werden hebberig en wilden net zoals bij de kringloopwinkels meer geld hebben voor die ouwe troep die ze normaal weg gooien en kwamen op het idee om die ouwe troep 'brocante' te gaan noemen, want dat klinkt nou eenmaal beter, dus kan je ook meer geld vragen. Gelukkig zijn er nog wijze mensen die daar niet in trappen.
Helaas nemen grote ondernemers zoals Blokker, Zeeman, Kijkshop steeds meer en meer over en gaat ook hier een stukje cultureel erfgoed naar de klote.

Waar is die gezelligheid gebleven, komt die ooit nog eens terug?

eind