logo
Internet
J e hebt een nieuwe stofzuiger nodig, dus je stapt een winkel binnen en koopt zo'n ding. Vol trots ga je er mee naar huis en gaat lekker de boel eens goed schoon maken.
Deze tijd is voorbij, we kopen niet zomaar meer in de eerste de beste winkel. Nu struinen we internet af om te kijken wat nu de goedkoopste stofzuiger is van dat bepaalde merk.
En dat eventjes speuren kan je aardig wat geld opleveren, want bij de ene zaak is die stofzuiger 299 euro en bij de andere weer 218!
Ook zijn er zaken die denken slim te zijn door te schreeuwen dat die stofzuiger adviesprijs 379 euro is en bij hun alleen voor maar 299... hetgeen hij normaal ook kost dus! Oplichting? Tja... tis welke gek daar nu nog in stinkt.

Ook zag ik een leuke reclame stunt op de tv van nu één halen twee betalen... huh? Mensen trapte daar met open armen in en komen pas tot besef als ze dat gene gekocht hebben.
Mensen zijn heel makkelijk te beïnvloeden qua koopgedrag. Winkeliers doen er alles aan om de mensen naar hun zaak te lokken, want ze weten heel goed dat internet op de loer ligt. Supermarkten beginnen nu zelfs met koks aan het werk te zetten om jou hun product te laten proeven, want zelfs het voedsel kan tegenwoordig op internet gekocht worden en het wordt zelfs thuis gebracht. Over wat het allemaal extra kost daar zeiken we niet over.

De ene winkelier na de andere verdwijnt uit het straatbeeld, omdat ze verliezen van of hun grote concurent de supermarkt, of het internet. Nog even en we hebben geen gezellig stadscentrum meer.

monitorMaar is het allemaal wel zo rooskleurig om het via internet te kopen? Ik mag dan van een wat oudere generatie zijn, maar ik moet eerlijk toe geven dat ik wel eens wat koop op internet, behalve kleding of electronica. Kleding wil ik passen, voelen en kijken of het wel goed zit. Er is wel een bedrijf die van die stomme irritante reclames heeft waar mensen gaan gillen als het gebracht word, nou ik gil wel als ik het in de winkel koop.

Electronica koop ik ook veel liever in de winkel. Ik wou een stofzuiger kopen (weer die stofzuiger!) zo'n lekkere dure van Dyson en het scheelde wel qua prijs, want in de winkel was hij twintig euro duurder, maar ik ben vertrouwd met die winkel en koop er ook graag én ik wil dat ding graag in m'n handen hebben voor ik hem koop.

wat ik ook een nadeel vind van internet kopen zijn: is die verkoop wel eerlijk en nog ergelijker is als je iets koopt dat je bijna de hele dag thuis moet blijven omdat je moet wachten op het pakketje.
Maar mijn grootste minpunt vind ik toch wel je ken met je dikke reet op de stoel blijven zitten om alles in huis te hebben. Er op uit gaan en wat menselijk contacten op doen is er niet meer bij. Internet kopen heeft ook nadelen dus, maar liever ga ik toch naar de winkel.

eind