logo
Duur eten
A lles wat beweegt moet brandstof hebben, anders doet het motortje niet meer. En het motortje vraagt ook onderhoud, want je moet lief zijn voor het motortje.

Het motortje van de mens is net zo. Het heeft brandstof nodig om te groeien. Als je dan uitgegroeid bent, dan heb je nog steeds brandstof nodig anders ga je stuk en dan gaat het lampje uit.
Vroeger schoot je een hert tegen de vlakte en daar haalde je er onderdelen uit die je dan op at en van zijn of haar bontjas maakte je dan je eigen bontjas zodat het motortje niet koud werd.
Tegenwoordig doen we dat niet meer, want het is zielig zo'n bambi tegen de vlakte te schieten.
Tegenwoordig kopen we ons voedsel in een daarvoor bestemde winkel. Vaak een supermarkt of een nog klein gezellig buurtwinkeltje waar je nieuwste roddel kan horen uit de buurt.
Voor dat voedsel moet je dan betalen van je zuur verdiende centen of van je rijkelijke uitkering. Tja de uitkering van tegenwoordig is best rijkelijk. dat je nou 12 dagen te
kort komt om goed rond te komen praten we even niet over.

Dus als we het voedsel in huis gaan halen letten we goed op de prijs, want tja... je moet toch een beetje zuinig zijn. We slaan volledig op tilt als de bloemkool 7 cent duurder is geworden, dus die kopen we maar niet.
Maar betalen we nou werkelijk die prijs die de supermarkt rekent? Nee! we betalen veel meer dan we denken.

Die bloemkool kook je, dat kost water en energie om het water weer aan de kook te brengen. We moeten onze bordjes, pannen en bestek afwassen, ook dat kost weer geld.
Het wordt nog gekker, want na een dag (bij sommige binnen een paar uur) poep je het ook weer uit en daar betaal je weer rioolbelasting voor. Dat rioolwater wordt weer gezuiverd en dat drink je weer op, niet echt een smakelijk idee eigenlijk.

Maar waar blijft jou drolletje nou eigenlijk? Die wordt bij de boer over het land gestrooit wat weer mest is voor een nieuw bloemkooltje. Dus dat bloemkooltje wat je daar op je bordje hebt is gewoon gemaakt van poep van vele mensen en daar betaal je dus flink voor!
Eigenlijk wel een rare gedachte... Je moet flink voor je brandstof betalen... terwijl het uiteindelijk toch weer op je bordje terug komt.

Als je stuk gaat en niet meer te repareren bent kom jij ook in de voedselketen terecht... De wormen lusten je graag.
De visser graaft die wormen op, die er weer de vissen mee voert en die vis wordt ook weer gegeten.

Dat noemen we nou recycling... alleen een erg dure.

eind