logo
  Bijgerecht
  Kaymak room (eishta)
  5 dl room

Kaymak is de Turkse variant op het zuivelproduct wat wij als zure room kennen.

Dit is wel een heel apparte room. Je moet het zeker goed in de gaten houden, want het brand zo aan. Maar au bain marietje bracht de oplossing.
Doe de room in een pan met dikke bodem en zet deze op laag vuur. Breng de room onder voortdurend roeren aan de kook en laat hem ongeveer 1 1/2 uur indikken. De room is voldoende ingedikt als er grote bellen te zien zijn. Giet de room in een ondiepe pan, dek die losjes af en laat hem 2-6 uur op een warme plaats staan tot de room helemaal stevig en dik is geworden. Ga met een mes langs de rand van de room om hem los te maken en stort hem dan op een groot bord.

Rol de room vlak voor het opdienen tot een kegel op en snijd die in schuine plakken van ongeveer 2 cm dik.
Als de room niet helemaal stevig wordt, kan je hem ook opgeschept serveren.

  eind