Nodig:
 Omschrijving:
  logo

Allerlei
Ananasazijn

4 el donkerbruine suiker
1 1/4 ltr water
schillen van de ananas
 

Dit recept kreeg ik van een kennis en vond het zo'n merkwaardig recept. Je hebt geen azijn nodig, maar het wordt azijn en wel ananasazijn. Deze azijn komt oorspronkelijk uit Mexico en wordt bijna overal voor gebruikt. De Azijn die wij kennen is veel zuurder.
Ik ga dit zeker een keer proberen.

Meng alles in een grote kom en zet de kom onafgedekt op een warme en zonnig plekje tot de inhoud, meestal na een dag of drie begint te gisten. Laat de kom staan tot alle suiker is vergist en de suikers zijn omgezet in zuren; dit kan drie weken of langer duren.

In het begin wordt de vloeistof troebel, maar na een tijdje verdwijnt die troebelheid en wordt de vloeistof amberkleurig.

Na een week of drie ontstaat het begin van een wittige, gelatineuze 'wolk'; dit is de 'azijnmoeder'. Laat alles staat tot die wolk vrij compact is geworden, hetgeen eveneens een week of drie kan duren. Giet de vloeistof - die inmiddels de naam 'azijn' mag dragen, door een zeef in een grote kan en schenk hem over in een fles die met een kurk kan worden afgesloten. De in de zeef achtergebleven azijnmoeder kan, met een nieuwe hoeveelheid bruine suiker en water (en eventueel ook wat ananasresten) worden gebruikt voor het maken van een nieuwe hoeveelheid azijn.

end
 
home